Közlekedés

2022.06.29. 11:20

Uniós forrásokat nyert a Nyugati pályaudvar fejlesztése

Véglegessé vált a döntés az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz pályázatairól, Magyarország sikerrel szerepelt – ismertette Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára.

Uniós forrásokat nyert a Nyugati pályaudvar fejlesztése és nagyon jó minősítést kapott az Európai Bizottság értékelésén a Déli Körvasút beruházás – közölte Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán azt követően, hogy Lyonban részt vett az uniós közlekedési vezetők találkozóján.

Facebook-oldalán közzétett posztjában jelezte: véglegessé vált a döntés az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) pályázatairól, Magyarország sikerrel szerepelt.

A célunk a vasút fejlesztésével világos: minél több utasnak kényelmes, az autózással versenyképes szolgáltatást nyújtani és minél több árut a környezetbarát vasúti szállítás felé terelni

– jegyezte meg.

Az államtitkár felidézte, hogy a fővárosi Déli Körvasút fejlesztés magyar pályázatát az Európai Bizottság kiválónak ítélte ugyan, de a bíróság idén megsemmisítette a környezetvédelmi engedélyt, annak újbóli megszerzéséig a finanszírozási döntést elhalasztották.

Vitézy Dávid a beruházást Magyarország keleti és nyugati fele közötti legfontosabb vasúti kapcsolatnak nevezte.

A Nyugati pályaudvar fejlesztésére a Nemzeti Közlekedési Központ 2,8 millió eurót, azaz 1,1 milliárd forint forrást nyert el – tájékoztatott. Azt is hozzátette, hogy a pályázat úgynevezett versenyző volt, tehát nem automatikusan Magyarországnak járó, hanem az EU 27 tagállama közötti versenyben pályázati úton elnyerhető forrást szereztek meg.

A CEF polgári-katonai célú és az alternatív üzemanyagokat érintő közlekedési projektjavaslatairól már áprilisban megszülettek a döntések – emlékeztetett. Magyarországon öt fejlesztési terv valósulhat meg összesen több mint 11 milliárd forint értékben – fűzte hozzá.

Négy projekt a tiszta és csendes elektromos autózás további térnyerését segíti elő egyebek mellett a fővárosi repülőtér belső töltő-infrastruktúrájának kiépítésével. Ezen felül öt dunántúli vasútvonalon a katonai egységek és eszközök gyorsabb mozgathatósága érdekében tizenegy állomás fejlesztésének előkészítése történik meg

– részletezte Vitézy Dávid posztjában.

Borítókép: Utasok a Nyugati pályaudvaron 2021. szeptember 1-jén, miután átadták az állomás megújult utascsarnokát. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában