Tárgyalás a BMW-vel

2022.06.27. 13:13

Szijjártó Péter: még nincs itt az ideje a hagyományos gépjárműmotorok teljes kivezetésének

Az európai autóipar is komoly kihívások előtt áll a következő időszakban a miniszter szerint, a hagyományos motorok kivezetése pedig az iparág kivéreztetését jelentené, amelyet a környezetvédelmi szempontok mellett sem engedhetünk meg magunknak.

A külgazdasági és külügyminiszter a BMW-vel való mai tárgyalása után közösségi oldalán azt írta, ma videókonferencia keretében egyeztetett Milan Nedeljković-csal, a BMW igazgatótanácsának gyártásért felelős tagjával.

Szijjártó Péter kifejtette, ahogy az európai gazdaság egésze, úgy az európai autóipar is komoly kihívások előtt áll a következő időszakban. Az inflációs környezet, a nyersanyagárak emelkedése és a beszállítói láncok bizonytalansága mind-mind komoly feladatot jelentenek az iparág számára. Ebben a helyzetben a miniszter szerint különösen fontos, hogy ne rakjunk plusz terheket az autóiparra. 

Kijelentette: számunkra természetesen fontos a környezetvédelem, ugyanakkor annak kéz a kézben kell járnia a versenyképesség folyamatos fejlődésével. Az nem lehet, hogy ideológiai vagy politikai okokból egy komplett európai iparágat véreztessünk ki most, amikor az európai gazdaságnak támogatásra van szüksége. Szerintünk most nincs itt az ideje annak, hogy konkrét időpontot tűzzünk ki a hagyományos gépjárműmotorok teljes kivezetésére. A károsanyag-kibocsátást természetesen csökkenteni kell, de mindezt a józan ész talaján állva kell megtenni. 

Szijjártó Péter hozzátette: hazánk számára különösen fontos az autóipar jövője, hiszen annak termelési értéke megközelíti éves szinten a 10 ezer milliárd forintot, és az ágazat nagyjából 150 ezer munkahelyet tart fenn. 

Jó lenne, ha ebben a nehéz gazdasági időszakban egyesek nem akarnák folyamatosan lábon lőni az európai gazdaságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában