Világválság

2022.06.07. 08:14

Az év végéig velünk maradhat a tíz százalék feletti infláció

A Világgazdaság által megkérdezett elemzők úgy látják, a májusi pénzromlásban kiemelkedő szerepe lehetett az élelmiszerek drágulásának.

A májusi infláció biztosan 10 százalék feletti értéket mutat majd, de az éves átlag is két számjegyű lehet – ezt vetíti előre a Világgazdaság elemzői konszenzusa.

A szakértők az év ötödik hónapjára 10,4 százalékos pénzromlásra számítanak, 2022 egészében 10, a jövő évben 6,7 százalékos áremelkedés következhet – az előbbi két mutatónál 0,5 és 1 százalék volt a különbség a legalacsonyabb és legmagasabb becslés között, az utóbbinál viszont 3,2 százalék.

„Májusban tovább gyorsulhatott az infláció, amelyben az előző hónapokhoz hasonlóan kiemelkedő szerepe lehetett az élelmiszerek drágulásának. A növekvő fogyasztói árindexhez elsősorban a világpiaci energiaárak emelkedése járul hozzá, de segíti az ellátási láncok szakadozása, a magas kereslet, a gyenge forintárfolyam, illetve a gyors bérdinamika is. A hatósági energiaárak, a benzin ársapkája, valamint a néhány élelmiszerre kiterjedő árstop ugyanakkor visszafogja az inflációt” – jelentette ki Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője. Hozzátette, a legfrissebb adatokban az előzőeknél erőteljesebben látszik majd a háború hatása és a konfliktus elhúzódása, a forint további gyengülése, illetve a különadók miatt a pénzromlás a korábban vártnál később és magasabb szinten tetőzhet.

Az árstop hatálya alá tartozó cikkeken kívül lényegében minden termék és szolgáltatás gyorsabban drágult idén májusban, mint tavaly

– közölte Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője. A szakember szerint az árnyomás az élelmiszerek körében lehetett a legerősebb, de a szezonhatások – többek közt a bővülő beutazóturizmus és a szabadidős programok iránti élénkülő kereslet – miatt a piaci szolgáltatások áremelkedése is gyorsulhatott. Az általános drágulást fokozhatta, hogy az egyre magasabb infláció miatt a háztartások előre hozzák a fogyasztásukat, illetve igyekeznek az első negyedévben kézhez kapott állami juttatásokat mielőbb elkölteni, leginkább tartós fogyasztási cikkekre, lakásfelújítással kapcsolatos termékekre és szolgáltatásokra. Halász Ágnes szerint az olajembargó, a dráguló terményárak és az akadozó ellátási láncok miatt nagyon valószínű, hogy az infláció még jó ideig nem enyhül, és idén mindvégig 10 százalék felett ragad.

Ezt látja Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője is, aki úgy számol, hogy

az éves árindex szeptemberig tovább emelkedhet, idén 11 százalék felett tetőzhet az infláció, de még decemberben is meghaladja a 10 százalékot, érdemi lassulást csak a jövő év második felétől vár.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója megjegyezte, az év egészében érvényesülni fog a különadók áremelő hatása, elsősorban a kiskereskedelemben és a légi forgalomban, valamint kisebb részben a pénzügyi szolgáltatásokban.

Az infláció a következő hónapokban tovább emelkedik, őszig 10 százalék felett maradhat. Számos élelmiszerpályán folytatódnak az átárazások, a búzaárak robbanása miatt a következő hónapokban tovább emelkedik a liszt ára, ami ugyan a kiskereskedelemben nem jelenik meg, de a teljes sütőipart érinti, ezért nyáron tovább fognak drágulni a pékáruk is

– mutatott rá Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. Hozzátette, elkezdődött a meredek áremelkedés a sertéshúsoknál is, ami néhány hónap csúszással a feldolgozott húsipari termékeknél is megjelenik. Várakozása szerint a jövő év elejétől jelentősen csökkenhet a pénzromlás, ha nem éri újabb sokk a magyar és az európai gazdaságot. Regős Gábor viszont ezzel kapcsolatban azt mondta, bár az idei, az inflációt felfelé húzó tényezők jelentős része a jövő évben már remélhetőleg nem lesznek jelen a piacon, az inflációs várakozások növekedése miatt a pénzromlás gyors lassulására nem számít.

Borítókép: Illusztrációfotó / Világgazdaság / Földi D. Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában