Ösztöndíj

2022.05.04. 12:20

4 milliárd forinttal támogatják a kutatói utánpótlást

Az Új Nemzeti Kiválóság Program idei pályázatain is mintegy kétezer pályakezdő oktató és kutató, valamint anyaintézménye részesülhet ösztöndíjban. A hat kategóriában elnyerhető támogatásra június 2-ig lehet pályázni.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, szakképzésért és innovációért felelős államtitkára közleményében jelentette be, hogy a 2016 óta futó program első hat évében már több mint tízezer egyetemista, fiatal kutató kapott 22 milliárd forint támogatást a sikeres pályakezdéshez.  

A 2022/2023-as tanévre meghirdetett felhívásokra az alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló egyetemi hallgatók, a posztdoktorok, fiatal oktatók és kutatók pályázhatnak. 

A hat kategóriában elnyerhető támogatások tehát a kutatói életpálya elejének minden szakaszát lefedik. Pályázni kizárólag elektronikus úton lehet, a benyújtási határidő a legtöbb konstrukciónál június 2. A részletes kiírások az Új Nemzeti Kiválóság Program ÚNKP hivatalos honlapján érhetők el.

A nyertesek – kategóriától függően – havonta 100-200 ezer forint közötti nettó támogatást kapnak 5-12 hónapos időszakra. 

Az anyaintézmények kutatási-működési támogatáshoz jutnak a saját pályázóik által elnyert ösztöndíjak 40 százalékának erejéig – ismertette az államtitkár. 
Magyarországon 2010 óta megkétszereződött, európai összevetésben ezzel a legnagyobb mértékben nőtt a kutatók száma. Az ITM szakmai támogatásával hetedik alkalommal megvalósuló program legfőbb célja, hogy az egyéni kiválóság támogatásával erősítse az egyetemek tudományos-alkotói teljesítményét, ösztönözze a kutatás-fejlesztés és az innováció új generációjának kinevelését

 – fogalmazott Bódis József.
 Az ÚNKP támogatja a pályájuk elején járó kutatókat céljaik elérésében, ösztönzi a karrierjük legtermékenyebb szakaszában lévő, kiváló oktatókat és kutatókat, hogy a pályán maradjanak, ráadásul az anyaintézményüket is segíti 

– közölte Szabó István, a programot kezelő Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese. 

 

Borítóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában