Fellendülés

2022.04.23. 10:16

Óriási magyar gazdasági fejlődés: egyre több mutatóban vagyunk az EU élmezőnyében

Számos statisztikai adatot végigelemezve elmondható, hogy Magyarország a világjárvány és a háború ellenére kiválóan teljesít a gazdasági adatok tekintetében. Ismét bebizonyosodott, hogy a magyar gazdaság új szerkezete válságálló.

Hazánk már hét országot előz meg relatív fejlettségi rangsorban

2021-ben hazánk az egy főre jutó vásárlőerő-paritás alapján az Európai Uniós átlag 76 százalékán állt. Fejlettségi szintben megelőztük Portugáliát, Romániát, Lettországot, Horvátországot, Szlovákiát, Görögországot és Bulgáriát is. Portugáliát ráadásul a koronavírus-járvány alatt – olvasható az Origo cikkében.

A válságkezelés részeként sikerült fenntartani a magas beruházási rátát

A beruházási ráta alakulásában nemzetközi összevetésben Magyarország a GDP százalékában felülmúlta az Európai Unió és a visegrádi országok súlyozott átlagát, sőt, az egész EU-ban a második helyen állunk. Magyarországon a bruttó állóeszköz-beruházások a GDP 27,1 százalékát tették ki. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióban csupán Észtország áll előttünk ebben a tekintetben, míg az EU átlag csak a GDP 22 százalékát teszi ki a beruházások esetében. A magas beruházási ráta megteremti az elkövetkező évek növekedési alapjait.

Az ipari termelés volumene februárban 4,5 százalékkal múlta felül a 2021-es értéket

A koronavírus-járvány után sikeresen újraindult az ipari termelés a legfrissebb adatok tükrében. 2022 februárjában az ipari termelés volumene 4,5 százalékkal múlta felül az előző évi értékét.

Az építőipari termelés volumene februárban 42,3 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket

A tavalyi visszaesést követően gyorsan magára talált az építőipari termelés. 2022 februárjában az építőipari termelés volumene hazánkban 42,3 százalékkal múlta felül az előző évi termelési értékét.

Rekordalacsony az álláskeresők száma

A legfrisebb statisztikai adatok alapján elmondható az, hogy hazánkban még a járvány előtti időszaknál is kevesebb az álláskereső.  Jelenleg ezer főre jut 242,6 álláskereső, míg tavaly áprilisban jutott 287,8 és 2020-ban 330,7. Ez 2022 áprilisában mindössze 4,12 százalékos munkanélküliséget jelent.

Óriásit nő a kiskereskedelem és a vendéglátás

2020 januárja és 2022 februárja között fokozatos és jelentős növekedés tapasztalható a kiskereskedelmi forgalom volumenének változásában. Míg 2020 első felében a korlátozások miatt bezuhant a kiskereskedelmi forgalom, addig 2022 februárjában jelentős stabil növekedés tapasztalható a kiskereskedelemben. A vendéglátás 2022-re meghaladta a 2019-es szintet, mintegy 35,7 százalékos növekedéssel – írja az Origo. 

A háború hatására az infláció jelentősen felgyorsult

Az Eurostat adatai szerint a euróövezeti infláció 7,5 százalékos volt 2022 márciusában. Németországban ez a szint 7,6 százalék volt míg hazánkban 8,5 százalékos. Infláció tekintetében jóval rosszabb helyzetben van hazánknál Szlovákia 9,5 százalékkal, Románia 9,6 százalékkal,Lengyelország 11 százalékkal és Csehország 11,9 százalékos inflációval.  Az Egyesült Államok inflációs növekedése továbbra is jóval az euróövezeti szint felett van 2022 márciusában a 8,5 százalékos inflációs szintjével.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Dolgozók a görgős szállítószalagokat gyártó KNAPP Hungary Kft. üzemében a Veszprém megyei Nemesvámoson az avatás napján, 2022. április 14-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!