Árrobbanás

2022.03.18. 08:55

Olcsóbb olajjal ellensúlyozza a Mol az üzemanyagár-sapkát

Bár a magyarországi üzemanyagár-sapka kedvezőtlenül érinti a Molt, a kis- és nagykereskedelmi üzemanyagárakon jelentkező veszteséget jelenleg bőven egyensúlyozni tudja a számára kedvezően alakuló olajbeszerzési árakon.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta ugyanis jelentősen szétvált az északi-tengeri Brent és az orosz Ural típusú kőolaj árfolyama, mivel a nyugat-európai cégek csökkentették oroszországi vásárlásaikat, a háború pedig a tengeri olajszállítást is bizonytalanabbá tette – írja a Világgazdaság.

A különbözet a hét közepére már meghaladta a 30 dollárt, hordónként ennyivel adták olcsóbban az orosz olajfajtát.

Ez a piaci helyzet pedig segíti a Molt, melynek három – rijekai, pozsonyi és százhalombattai – finomítója 

nagyobb részben a Barátság kőolajvezetéken érkező Ural típusú olajat dolgoz fel.

Kilencvenszázalékos finomítói kapacitást és napi 250 ezer hordós vásárlást feltételezve a mostani árrés mellett naponta 2,5 milliárd forintot nyer a Mol a különbözeten – kalkulált a VG megkeresésére Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője.

Ez jóval meghaladja azt a tételt, amit a magyarországi kis- és nagykereskedelmi üzemanyagárak befagyasztása miatt kiesik a társaság kasszájából. Szakértők becslése szerint az utóbbi a mostani piaci árak mellett napi egymilliárd forintos veszteséget okoz a vállalatnak.

A jókora árrésből fakadó előnyöket azonban csak ideiglenesen élvezi a Mol, mivel hosszabb távra nem tud betárazni a jelenleg jóval olcsóbb Uralból. A társaság finomítói ugyanis a folyamatos működéshez szükséges kapacitásokra vannak optimalizálva, ahhoz szükséges mennyiséget tud csak betölteni.

A jelentős árkülönbséget kihasználva ezt a mostani helyzetben próbálja is maximalizálni a társaság, de ez nem több 2-3 hétre elegendő nyersolajkészletnél

– hangsúlyozza az Erste elemzője.

A Brent–Ural árkülönbözet további szélesedésére már nem számít Pletser, az viszont 

megjósolhatatlan, hogy a Mol számára kedvező helyzet meddig marad fenn. 

Az orosz–ukrán háború enyhülésével az Ural árfolyama elkezdhet felzárkózni a Brenthez, vagyis szűkülhet a marzs. Ennél nagyobb kockázatot jelent azonban az, hogy a fegyveres konfliktus miatt sérülhet a vezetékhálózat. Ha az orosz vezetéken nem érkezik olaj, az már a Molt is érzékenyen érintheti, ugyanis ebben az esetben a magyar vállalat is a tengeri szállításokra lenne utalva.

Ezt a piaci bizonytalanságot tükrözi a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss előrejelzése is, amely a háború miatt az orosz olajtermelés negyedének kiesésével számol, ami akár napi 2,5-3 millió hordós csökkenést is jelenthet, ezzel pedig növelheti a globális kínálat szűkösségét. Tegnap kora délután a Brent hordónkénti ára 5 százalékkal 103 dollárra drágult, míg az Uralt 84 dollár fölött jegyezték.

Borítókép: Illusztrációfotó / Világgazdaság / Simon Moricz-Sabjan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában