Szja

2022.03.08. 10:35

Fizetési kedvezménnyel segít a NAV a köztartozások megfizetésénél

Természetes személyek egy évben egyszer kérhetnek részletfizetést maximum egymillió forintos tartozásukra és legfeljebb 12 hónapra.

Ha valaki a személyijövedelemadó-bevallásában a visszajáró összeg kiutalását kéri, de van köztartozása, akkor érdemes a bevallás benyújtása előtt fizetési kedvezményt kérnie a NAV-tól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn.

A közleményben figyelmeztettek: a lejárt esedékességű tartozások mértékéig a NAV a kiutalni kért összeget visszatartja. Ez csak abban az esetben kerülhető el, ha az érintett ügyfél a tartozását megfizeti, vagy a fennálló tartozásaira fizetési kedvezményt kér és azt meg is kapja – húzták alá.

A NAV emlékeztetett arra, hogy a fizetési kedvezményi kérelem legegyszerűbben a NAV honlapján, az ONYA felületen elérhető AUTRESZ adatlapon nyújtható be. Az alkalmazásba belépve a rendszer automatikusan azonosítja a kérelmezőt, így pár kattintással benyújtható a kérelem. Az űrlapon a fellebbezési jogról is egy mozdulattal le lehet mondani, ami gyorsítja a folyamatot – tájékoztattak.

Természetes személyek egy évben egyszer kérhetnek részletfizetést maximum egymillió forintos tartozásukra és legfeljebb 12 hónapra – jelezték.

A kérelemmel kapcsolatos döntést a NAV az ügyfélkapura küldi – idézték fel.

Borítóképünk illusztráció. Forrás Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában