Pénzügy

2022.02.04. 09:16

Varga Mihály: február 15-ig mindenki megkapja az szja-visszatérítést (videó)

Február 15-ig minden érintett megkapja a családi adó-visszatérítést, a kormány 610 milliárd forintot fizet ki 1,9 millió embernek – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a TV2 reggeli műsorában pénteken.

Hozzátette: akik nem nyilatkoztak tavaly december 31-ig a nekik visszajáró összegről, azoknak az adóhatóság az adóbevallásuk elkészülését követően soron kívül utalhat majd. Azt mondta, hogy 161 ezer családnak kézbesítik postán a pénzt.

Nem volt még hasonló nagyságrendű adó-visszatérítést lehetővé tevő kormánydöntés – mutatott rá. Ezt a gazdaság jó teljesítménye tette lehetővé, a magyar gazdaság erőforrásait átcsoportosítva tudták azokat a kifizetéseket, beruházási támogatásokat teljesíteni, amelyekkel a családok járnak jól. A 13. havi nyugdíj visszaépítése az eredetileg tervezett négy évnél gyorsabban teljesül, most, 2022-ben, februárban elindulnak az utalások.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki vádak szerint az szja-visszatérítés, a 13. havi nyugdíj és a 25 év alattiak szja-mentessége „megborítja” a költségvetést, azt mondta: „Hát ne aggódjanak! Nem.”

Azt mondta, ha a kétezres éveket írjuk, akkor az MSZP–SZDSZ-kormány alatt valóban az egekbe szökött az államháztartás hiánya. Amikor a járvány miatt 2020-ban sokkal nagyobb visszaesés volt a világgazdaságban, mint 2008–2009-es válság idején, akkor saját erőforrásból, külső segítség nélkül indították el a programokat. Az államháztartás hiánya és az adósságállomány ugyan magasabb lett a korábban tervezettnél, kényszerhelyzetben mérlegelnie kellett a kormánynak; a munkahelyek megtartása érdekében olyan támogatásokat indítottak, amelyek nemcsak itt, hanem Európa számos országában megnövelte az adósságállományt. Ezt majd konszolidálni kell. Az újraindítás megtörtént, 2022–2023-ban a konszolidációs lépések el fognak indulni – mondta.

Varga Mihály arra is kitért, hogy a 2016-ban megkötött bérmegállapodás teljesült, 33 százalékról 13 százalékra csökkentették a munkát terhelő adókat.

Borítóképünkön Varga Mihály pénzügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában