Újraindítás

2022.02.08. 14:23

Szijjártó: Magyarország brutális exportrekordot döntött (videó)

A tavalyi év brutális exportrekordot hozott Magyarországon, amivel a kivitel értéke 14 százalékkal növekedett és elérte a 119 milliárd eurót, még a világgazdasági nehézségek ellenére is – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Ózdon.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ennek eléréséhez olyan fontos kormányzati döntések kellettek, amelyek a segélyek osztogatása helyett a munkahelyekre, a fejlesztésekre és a beruházásösztönzésre helyezték a hangsúlyt.

– A rekorddöntéshez szükség volt a magyar munkavállalók kiváló teljesítményére és azokra a bátor vállalatokra, amelyek a koronavírus-világjárvány ideje alatt is mertek fejleszteni és termékeikkel új piacokat tudtak szerezni a világban. 

Hozzátette: soha annyian nem dolgoztak Magyarországon mint jelenleg.

Miközben Magyarország lakosságszámát tekintve csak 95. a világon, exportteljesítménye a 34. helyen áll a globális rangsorban.

Ráadásul az utóbbi időszakban megfigyelhető volt a magyar tulajdonban lévő cégek megerősödése, folyamatosak a nemzetközi sikerek – húzta alá.

Szijjártó Péter a medencegyártással foglalkozó, hazai tulajdonú Wellis Zrt. ózdi üzemcsarnokának átadásán vett részt, amelyen újabb kapacitásbővítő fejlesztést is bejelentettek. A tervezett kétmilliárd forintos projekthez az állam 625 millió forint támogatást nyújt, így hozzájárulva száz új munkahely létrehozásához.

Beszédében kiemelte, hogy a pandémia az egész világot komoly próbatételek elé állította, még a leggazdagabb, legerősebb, legnagyobb országok is szinte összeroppantak a terhelés súlya alatt.

Az elmúlt két évben szerinte szinte kizárólag negatív hírek érkeztek a világgazdaságból, 114 millióan váltak munkanélkülivé, a közvetlen beruházások értéke pedig 42 százalékkal visszaesett.

– A világgazdasági status quo megtört, és új korszak kezdődött, amely éles versennyel indul a felszabadulókapacitások újraelosztásáért – jelentette ki, hozzátéve, hogy ez hazánk számára kihívást, de egyben nagy lehetőséget is jelent.

– A válságkezelés magyar modellje úgy foglalható össze, hogy az emberek életét oltással, a munkahelyeket pedig beruházással kell megmenteni – hangsúlyozta. Mint mondta, ez a stratégia sikeresnek bizonyult, s komoly lépéselőnyt jelentett a magyar gazdaság számára, amely így már tavaly nyáron elérhette a krízis előtti teljesítményét.

A Wellis Európa legnagyobb jakuzzigyártójának számít, a masszázsmedencék piacán mára a világ öt legnagyobb szereplője közé tartozik.

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy az amerikai piacok kiszolgálását célzó új gyártósorral 100 ezer darabra nő a vállalat éves termelési kapacitása. Tájékoztatása szerint a cégvezetés 80 százalékos exporthányaddal kalkulál, ami hozzájárul majd a magyar exportteljesítmény további növekedéséhez.

Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában