Szorosabb kapcsolat

2022.01.27. 18:22

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és az AstraZeneca

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem (SE) és az AstraZeneca magyarországi vállalata - közölte a brit-svéd gyógyszervállalat csütörtökön.

A megállapodás a közös kutatási-fejlesztési tevékenység kiterjesztésére, betegek kezelését és diagnosztizálását segítő közös programokra és számos gyakori betegség vizsgálatára terjed ki. 

Az AstraZeneca a klinikai vizsgálatainak csaknem kétharmadában eddig is együttműködött az egyetemmel, de a most aláírt megállapodás révén ez az arány meghaladhatja a 80 százalékot 

- írták. Merkely Béla, az SE rektora a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a közös munka eredményei a betegellátásban hasznosulhatnak.     

A megállapodás részeként felhívják a figyelmet a cukorbetegség, az idült vesebetegség és a szívelégtelenség összefüggéseire is. Az AstraZeneca 2025-re 20 százalékkal csökkentené az idült vesebetegségben szenvedő betegek arányát 

- tették hozzá.     

Az AstraZeneca Magyarországon évente mintegy 2 milliárd forintot fordít kutatásra és fejlesztésre, ezzel az elsők között áll a belföldi gyógyszervállalatok között. Fő terápiás területei közé tartozik az onkológia, a kardiovaszkuláris-, vese- és anyagcsere-betegségek, valamint a légzőszervi betegségek és az immunológia. Utolsó beszámolója szerint az AstraZeneca Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2019-ben majdnem 14 milliárd forint, 2020-ban több mint 15 milliárd forint nettó bevételt ért el, amiből körülbelül 2,5 milliárd forint az exportértékesítés. A cég adózott eredménye mindkét évben 420 millió forint körül alakult.

Borítókép: dr. Faluvégi Mátyás, Kuuno Vaher, dr. Merkely Béla, dr. Pavlik Lívia (Semmelweis Egyetem)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában