Teljes foglalkoztatás

2021.11.28. 16:53

Schanda: csak 2019 végén tartottak nyilván kevesebb álláskeresőt

A regisztrált álláskeresők száma 242 ezer közelébe csökkent Magyarországon. A rendszerváltás óta kizárólag 2019 utolsó negyedévében állt alacsonyabban ez a mutató – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

Az ITM által vasárnap kiadott közlemény szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében novemberben 242,3 ezer álláskereső szerepelt, több mint 54 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A vírusválság idején rögzített legmagasabb, tavaly júniusi adat mintegy másfélszeresen haladta meg a mostanit – emelték ki, hozzátéve:

az álláskeresők számát 2021 elejére sikerült 300 ezer alá szorítani, az elmúlt tizenegy hónapban közel 60 ezres a mérséklődés.

A kormány a legnehezebb időszakban bértámogatással, adócsökkentéssel segítette a munkahelyek megőrzését – írták, jelezve: a gazdaság újraindulását a beruházások ösztönzése és a jól célzott vállalkozásfejlesztési programok gyorsították fel.

A teljes foglalkoztatás elérése érdekében a vállalkozók munkaerő-támogatása könnyíti meg jelenleg is az álláskeresők elhelyezkedését:

a programban egy új munkatárs felvétele után fél éven át akár 600 ezer forintot kaphatnak a cégek. A beérkezett kérelmek száma a 35 ezret, az összes igényelt támogatás a 20 milliárd forintot közelíti – ismertették.

Magyarország előre megy, nem hátra.

Senki nem kívánhatja vissza azokat az időket, amikor a baloldali kormányok 604 ezerig engedték felfutni az álláskeresők számát.

Mindent megteszünk azért, hogy aki akar, dolgozhasson, hiszen a magyar emberek nem segélyből, hanem munkából szeretnének megélni. A foglalkoztatás a vírus okozta átmeneti visszaesésből rekordszintre bővült, a keresetek növekedése egyetlen pillanatra sem torpant meg. A családok januártól még nagyobb mértékben részesülhetnek a gazdasági növekedés eredményeiből a minimálbér közel húszszázalékos megemelésével – idézték Schanda Tamást az ITM közleményében.

Borítókép: Schanda Tamás Miskolcon 2021. november 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában