Újraindítás

2021.11.23. 14:43

Magyarország az egyik legsikeresebb választ adta a járványra Európában (videó)

Magyarország európai összevetésben is az egyik legsikeresebb választ adta a koronavírus-járványra, mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból – jelentette ki kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a V-Casting Öntödei Termelő és Szolgáltató Kft. ecseri beruházásának átadásán vett részt. A vállalat kapacitásbővítést valósított meg 522 millió forint értékben, amelyhez az állam 261 millió forint támogatást nyújtott, így segítve elő 127 munkahely megtartását és mintegy 70 újabb dolgozó felvételét.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a pandémia során egyszerre kellett életeket és munkahelyeket menteni, amelynek módjáról komoly viták voltak, de mára bebizonyosodott, hogy emberéleteket oltással, munkahelyeket pedig beruházással lehet megmenteni. Minél többen oltakoznak, annál nagyobb biztonságban van Magyarország, annál kisebb lesz a kockázata annak, hogy a szomszédos államokhoz hasonlóan korlátozásokat kelljen elrendelni, s hazánk annál nagyobb előnyre tehet szert a lezárásokra kényszerülőkkel szemben – mutatott rá.

A magyar válságkezelés európai összevetésben is rendkívül sikeres volt,

ugyanis a gyors oltási kampány nyomán két hónappal a többi ország előtt sikerült újranyitni a gazdaságot, amelynek teljesítménye már idén nyárra elérte a járvány előtti szintet. Miközben szerinte ez a világgazdaság vonatkozásában csak a jövő év végén fog bekövetkezni.

Szijjártó Péter közölte, sokan azt próbálták elhitetni, hogy úgyis tömeges munkanélküliség fog kialakulni, ezért szociális alapon minél több pénzt kell szétosztani hitelből. A kormány azonban ehelyett kitartott azon politikája mellett, miszerint segély helyett munkát kell adni az embereknek, és meghirdette minden idők legsikeresebb beruházásösztönzési programját. Ennek nyomán pedig beruházási és foglalkoztatási rekord is született, miután 1700 milliárd forintnyi fejlesztéssel 270 ezer munkahelyet őriztek meg.

Aláhúzta: a támogatást kérő és kapó vállalatok 80 százaléka magyar tulajdonban van, amelyek így az új világgazdasági korszak abszolút nyertesei között lehetnek, szemben a kapacitásaik leépítésére kényszerülő versenytársaikkal.

– Ha ellenfeleinkre hallgattunk volna, akkor a magyar gazdaságot évekkel, sőt lehet, hogy egy komplett évtizeddel vetettük volna vissza

– fogalmazott.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a magyar fémipar teljesítménye az idei év első kilenc hónapjában 35 százalékkal nőtt, miután sok vállalat kapott támogatást a nagyjából 120 ezer embernek munkát adó ágazatban.

Végezetül leszögezte: a gazdaság lelkét a magyar családi tulajdonban lévő vállalkozások adják, amelyek közül ugyancsak sok pályázott sikerrel a beruházásösztönzési programban.

A V-Casting Öntödei Termelő és Szolgáltató Kft. kiemelt beszállítója több autóipari vállalatnak, például az Audi, a BMW és az Opel számára alkatrészeket gyártó SMR Automotive Mirror Technology Hungary Kft.-nek. A mostani bővítésnek köszönhetően pedig már más iparágakból is tud majd megrendeléseket teljesíteni a tájékoztatás szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában