A Nébih óvatosságra int

2021.11.30. 13:17

A madárinfluenza vírusát mutatták ki Szombathelyen egy elhullott vadlúdból

A fertőzés az ország bármely részén megjelenhet, különösen a vizes területek jelentenek nagy kockázatot.

A madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy elhullott vetési lúdból, amelyet a szombathelyi Csónakázó-tavon találtak – közölték a hivatal honlapján kedden.

A tájékoztatás szerint az újabb eset is felhívja a figyelmet, hogy a madárinfluenza az ország bármely részén megjelenhet, különösen a vizes területek jelentenek nagy kockázatot.

A Nébih közleményében ismét arra szólította fel a baromfitartókat, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat!

Legutóbb, egy héttel ezelőtt Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományokban, előzőleg pedig a Csongrád-Csanád megyei Zsombón, egy 17 400 pecsenyekacsából álló állománynál, valamint a Békés megyei Újkígyóson, egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban, illetve egy Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza H5N1 altípusát.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában