közjegyzői kamara

2021.10.07. 08:04

Nem alakult ki behajtási hullám

Kevesebb pénzbehajtási eljárás indult idén, mint a gazdasági békeidőnek számító 2019-ben – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara adataiból.

A Magyar Nemzet emlékeztet arra, hogy a válságos periódusokban sokan veszítik el állásukat, a megélhetés anyagi alapjai meginganak, emiatt az érintetteknek az is nehézséget okozhat, hogy kifizessék aktuális rezsiszámlájukat.

Néhány hónappal a koronavírus okozta gazdasági krízis után azonban idehaza efféle jelenség egyáltalán nem tapasztalható

– áll a cikkben.

A pénzükre váró cégek és magánszemélyek január eleje és szeptember vége között nagyjából 322 ezer alkalommal kérték a közjegyzők segítségét kintlévőségeik behajtásához. Tavaly az időszakos adat ugyan alacsonyabb volt, az elmúlt év azonban nem a legjobb viszonyítási alap: 2020-ban a behajtással foglalkozó vállalkozásoknak is a munka megszervezése volt a legnagyobb kihívás – fogalmaz a Magyar Nemzet.

Sokkal beszédesebb, ha az idei esetszámot a válság előtti év azonos periódusának az értékével vetjük össze. Ebből pedig az látszik, hogy 2019 első kilenc hónapjában 380 ezer alkalommal terelték jogi útra a követeléseiket a hitelezők. Ehhez képest

az idei 322 ezer ügy 15 százalékos visszaesést mutat

– olvasható a cikkben.

A közjegyzői kamara ezt azzal indokolta, hogy a gazdaságban nem mutatkoznak a hanyatlás jelei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában