Ország-világ

2021.10.04. 06:26

Nincs olyan forgatókönyv, amely elzárná az utat a családi adó-visszatérítés elől

Olyan erős növekedést produkál a magyar gazdaság, hogy biztosan megvalósítható lesz a kormány ígérete, amely szerint a családok a jövő év elején visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat. Jól döntött Magyarország, amikor a tavalyi válságos időszakban egyetlen nagyberuházási programot sem törölt el. Ez látszik a foglalkoztatási mutatókon is.

Az idei növekedés már akkor elérheti a 6,8 százalékot, ha a második fél évben stagnál a gazdaság – ezt nyilatkozta még augusztus közepén a Takarékbank vezető elemzője. Suppan Gergely az állítást azt követően fogalmazta meg, miután kiderült: a második negyedévben a bruttó hazai termék rekordmértékben, mintegy 18 százalékkal bővült éves alapon. Mindez mutatja, hogy a kormány a múlt héten megalapozottan jelezte előre: az idei növekedés biztosan meghaladja az 5,5 százalékot, sőt a mértéke akár a 7,5 százalékot is megugorhatja.

Sok más mellett miért fontos ez? A családoknak leginkább azért, mert biztosan teljesül a miniszterelnök ígérete, amely szerint a jövő év februárjának közepéig az állam visszautalja az idei évben befizetett személyi jövedelemadót.

Ez fejenként maximum nyolcszázezer forintot jelenthet, tehát egy család akár 1,6 millió forintot is kézbe vehet majd. Az intézkedés mintegy 1,9 millió embert érint – ismerteti a Magyar Nemzet.

Az idei költségvetést jóval alacsonyabb növekedés mellett tervezte meg a kormány. A lendületesebb gazdasági teljesítmény ezért jelentősen megnövelte a kabinet pénzügyi mozgásterét. Ezt látják a hitelminősítők is, ezért minősíttette fel Magyarországot a minap a Moody’s Investors Service. A cég jelezte, hogy a növekedés erőteljesen fellendült az idei első fél évben. Ez pedig középtávon is dinamikus erősödést vetít előre.

A Moody’s közölte azt is: a 2025-ig tartó időszakban magas lesz a beruházási ráta, amely azt tükrözi, hogy Magyarország vonzó a külföldi befektetők szemében. Ráadásul ez azt is alátámasztja, hogy a magyar kormány növekedésbarát gazdaságpolitikát folytat, beleértve az alacsony társasági adót és a munkáltatók társadalombiztosítási hozzájárulásainak folyamatos csökkentését.

Az Orbán-kormány a koronavírus-járvány miatt kialakult válságos időszakban sem változtatott a bevált politikáján, nem kezdett megszorításokba.

Erre mondta azt a Moody’s, hogy tavaly egyetlen nagyberuházási programot sem töröltek Magyarországon, így az autóipari kapacitásbővítő fejlesztéseket és a zöldmezős programokat sem. Mindezek mellett a hazai munkanélküliségi ráta a nehéz időszak után is az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

Varga Mihály pénzügyminiszter ezt követően hangsúlyozta, hogy Magyarország jelenleg mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott pozícióban van. A Standard and Poor’s és a Fitch Ratings már elvégezte idei felülvizsgálatát, nyáron mindkét cég stabil kilátással erősítette meg a befektetésre ajánlott osztályzatokat. A Moody’s felminősítése, csakúgy, mint a devizakötvény-kibocsátás, a piaci szereplők töretlen bizalmát jelzi a magyar gazdaság iránt – tette hozzá a tárcavezető.

A családi adó-visszatérítés összege mintegy hatszázmilliárd forintot jelent.

A pénz visszafizetéséhez a legtöbb szülőnek semmilyen teendője nem lesz. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal automatikusan kézbesíti a visszajáró összeget február 15-ig.

Így az érintettek jelentős többsége mindenféle adminisztráció nélkül jut a pénzéhez. Ők azok, akik a családi pótlékot kapják és jellemzően bérből, fizetésből élnek. A gyermekes katásoknak, ekhósoknak, egyéni vállalkozóknak és őstermelőknek is jár a visszatérítés. Erre mondta azt a múlt hét pénteken Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, hogy ez lesz az Európai Unióban a legszélesebb körű, családoknak járó adóügyi intézkedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában