összehangoltan

2021.10.12. 12:00

Ismét közbeszerzési kartell miatt bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mintegy 135 millió forintos bírságot rótt ki három, mezőgazdasági gépekkel kereskedő vállalkozásra, mert színlelt versenyben osztottak fel egymás között több mint egy tucatnyi közbeszerzést.

A versenyhatóság keddi közleménye szerint a vizsgálat megállapította, hogy három, főként mezőgazdasági gépek és alkatrészek kereskedelmével foglalkozó vállalkozás, a Tempel Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Normtec Kft. és a szlovák Premium Line s.r.o. jogsértő egyeztetéseket folytatott egyes hazai közbeszerzési eljárásoknál. A cégek legalább 16 különböző, mezőgazdasági és egyéb gépek beszerzésére kiírt tendernél hangolták össze ajánlatukat, így egységes és folyamatos módon felosztották egymás között a piacot.

A GVH jelezte: az ügy érdekessége, hogy az eljárás önfeladással indult. Az érintett cégek közül ketten is szinte egyszerre, néhány nap különbséggel fedték fel saját kartelltevékenyégüket a hatósághoz benyújtott engedékenységi kérelemmel. Ennek lényege, hogy

a jogsértésüket önként bejelentő és egyúttal bizonyítékokat szolgáltató cégek bírsága csökkenthető vagy akár teljesen elengedhető.

A vizsgálat azonban feltárta, hogy az önként jelentkező cégek nem folytattak jóhiszemű együttműködést a versenyhatósággal. A vállalkozások ugyanis csak eseti, elszigetelt egyeztetésekként írták le az összejátszásokat, de valójában minden egyes közbeszerzési pályázaton egyeztettek egymással, amelyen csak indulni tudtak, vagyis rendszerszerűen összehangolták a közbeszerzésekkel kapcsolatos tevékenységüket. Emellett letagadták a kartell írásos bizonyítékainak létét is, amelyek a GVH vizsgálata során utóbb mégis felbukkantak.

A cégek a hiányos és félrevezető tájékoztatás miatt nem részesülhettek a bírság önfeladóknak járó elengedésében vagy csökkentésben

– közölte a versenyhivatal.

A GVH ugyanakkor honorálta egyebek mellett, hogy a két vállalkozás önként szolgáltatott be bizonyítékokat, valamint nem vitatta a feltárt tényeket. A jogsértő vállalkozások ezért kaptak együttesen mintegy 135 millió forintos versenyfelügyeleti bírságot.

A hivatal közleményében hangsúlyozta: az engedékenység jelentős, akár 20-100 százalék közötti kedvezményt jelenthet a kartellek önkéntes felszámolását elősegítő cégeknek, ennek során azonban kiemelkedően fontos a hatósággal való jóhiszemű együttműködés. Ha ugyanis a vállalkozások engedékenységi kérelmeiket nem a teljeskörűségre törekedve, vagy félrevezető módon bocsátják a GVH rendelkezésére, akkor együttműködésük nem képes megfelelően szolgálni a közérdek érvényesülését – mutatott rá a GVH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában