egyedülálló

2021.08.03. 07:15

Uniós oltalmat kapott a tuzséri alma és az őrségi tökmagolaj

Jelenleg 25 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és 10 magyar szeszes ital elnevezése védett az Európai Unió területén.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába, ezzel 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma – közölte az uniós bizottság

Az őrségi tökmagolaj finomítatlan növényi olaj, amelyet a kifejezetten olajsajtolás céljára termesztett tök (Cucurbita pepo L.) pirított magjaiból préselnek. Tiszta, kizárólag csak tökmagból sajtolt tökmagolaj, minden egyéb anyagtól mentes.

Karakteres, idegen illattól, íztől mentes, viszkózus folyadék. Íze telt, selymes, fűszeres, dióra emlékeztető. Színe sötétzöld.

Az őrségi tökmagolaj 2014-ben nyerte el a magyar Hagyományok-ízek-régiók (HÍR) védjegy használati jogát, a 2019-es Nemzetközi Tökmagolaj Kiállításon ezüstérmet nyert.

A Tuzséri alma oltalom alatt álló eredetmegjelölés használatára a „Malus domestica” almafaj Gala, Jonagold, Red Delicious, Golden Delicious, Mutsu, Idared, Jonathan, Granny Smith fajtáinak friss fogyasztásra szánt almái jogosultak.

A meghatározott földrajzi területen termesztett valamennyi fajtára jellemző az átlagosnál nagyobb húskeménység, a hosszú eltarthatóság és az átlagosnál magasabb cukortartalom.

Az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, borok és szeszes italok földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő eAmbrosia nevű adatbázisban jelenleg 3435, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termék található. Jelenleg 25 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és 10 magyar szeszes ital elnevezése védett az Európai Unió területén.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés azoknak a termékeknek a nevét védi, amelyek egy konkrét régióból származnak, illetve amelyeket egyedülálló, hagyományos módszerrel állítanak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában