javuló tendencia

2021.06.19. 12:15

Idei csúcsán volt a belföldi használtautó-piac májusban

Gyorsan korrigálta áprilisi visszaesését a hazai használtautó-piac, több mint 66 ezer használt személygépkocsi cserélt tulajdonost májusban Magyarországon, az idén eddig ez volt a legtöbb adásvétel – közölte a JóAutók.hu a DataHouse frissen közzétett előzetes adatai alapján.

Az év első öt hónapjában az átírások száma elérte a 323 ezret, ami több mint 7 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért 301 ezret. A piaci aktivitás már alig marad el a koronavírus előtti időszakétól, 2019 első öt hónapjában 326 ezer személyautó cserélt gazdát, ami csak egy százalékkal magasabb a mostani értéknél.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója kifejtette: a tavaly tavaszi szigorú lezárások után a használtautó-piac gyakorlatilag egy-két hónap alatt kiheverte a koronavírus okozta sokkot, és a visszanyert lendület azóta is tart. Ehhez hozzájárult, hogy a járvány idején megnőtt a kereslet az olcsó második autók iránt, de más szegmensekből is jöttek át vásárlók.

A határzár miatt sokan az import helyett belföldön találták meg következő autójukat, emellett a bizonytalan helyzetben sok autós döntött úgy, hogy a jelentősen dráguló új kocsik helyett inkább olcsóbban elérhető használtat szereznek be.

A más szegmensekből átvándorolt kereslet fokozatosan eltűnik, mert az év hátralévő részében a nyitás és a gazdaság élénkülése miatt várhatóan ismét felfut a használt autók importja és az újautó-piac. Az ott lecserélt autók zöme ugyanakkor szintén a hazai használtautó-piacot pörgeti majd, így várhatóan tovább tart a piac lassú, de folyamatos bővülése. Ennek nyomán év végére az összforgalom akár a 2019-ben beállított 808 ezres rekordszint közelébe is kerülhet – közölte a JóAutók.hu.

Jelezték azt is: miközben a használtautó-piacon az idei első öt hónapban 7 százalékkal több autó cserélt gazdát, mint az előző év hasonló időszakában, addig az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 51 ezer volt, 6 százalékkal maradt el az évvel korábban mért 54 300-tól.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában