Ország-világ

2020.12.30. 13:00

Erdős Norbert: a magyarok a Nébihet tartják a leghitelesebb hazai hatóságnak

Sokszor feleslegesen aggódunk a szezonális termékekkel kapcsolatban, jó minőségű virslik, pezsgők és borok sorakoznak a hazai boltok polcain.

Hidaskürti Nagy Mátyás

Erdős Norbert, portré, interjú

Fotó: Pelsoczy Csaba

Az élelmiszerek minősége és összetétele évről-évre javul a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) érzékszervi- és laboratóriumi vizsgálatai szerint – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a téli szezonális ellenőrzésről, amelynek első szakasza december 13-án zárult. Erdős Norbert ismertette, idén a fogyaszthatósági idő lejárta miatt forgalomból kivont élelmiszerek aránya csökkent, míg az ismeretlen eredet miatt kivont termékek aránya emelkedett.

Az első időszak adatairól elmondta, országosan összesen 1288 ellenőrzésre került sor,

amelyből 219 élelmiszer előállító helyen, 718 az élelmiszer-forgalmazásban, 351 pedig vendéglátóhelyen történt. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 31 alkalommal figyelmeztetést, 75 esetben, összesen több mint 2,1 millió forint bírságot szabtak ki – sorolta Erdős Norbert.

Az államtitkár azt tanácsolta, mindenki a jó háziasszony gondosságával vásároljon, akkor nem futhatunk bele problémás termékekbe. Szerinte ezt a fajta figyelmességet nem érdemes megspórolni, főként a mélyhűtött hús termékek esetében. Ha a mirelit áruban a zacskón belül fagyás nyomait fedezzük fel, vagy az élelmiszer összeállt, nagy valószínűséggel visszahűtött termékről van szó, tehát érdemes kerülni – emelte ki.

Erdős Norbert beszélt az itthon kapható virslik minőségéről is, mint elmondta: sokszor feleslegesen fenntartásaink vannak ezzel a termékcsoporttal szemben, a tavalyi ellenőrzésen például

több száz virsliből csupán kettő bukott meg az ellenőrzésen.

A szezonális alkoholos italok – pezsgő, pálinka és bor – esetében is hasonló eredményekről számolt be: jellemzően ezekkel a termékekkel sincsen probléma.

Az államtitkár leszögezte,

a magyar boltok polcain található áruk élelmiszerbiztonsági szempontból minden kritériumnak megfelelnek,

ami szerinte nagyban köszönhető a Nébih munkájának. Egy napokban elkészült friss kutatás adatait ismertetve elmondta: az egészségügy után továbbra is az élelmiszerlánc-biztonságot érzékelik az emberek a legfontosabb állam által felügyelt területnek. A Nébih munkáját széles körben ismeri és elismeri a lakosság, ezt jelzi, hogy

a magyarok a Nébih-et tartják a leghitelesebb hazai hatóságnak.

Az Európai Unió más felügyelő szerveivel összevetve is nagyon jó helyen állunk, amire büszkék lehetünk – hangsúlyozta.

Kitért a nemrégiben bevezetett Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszerre is, amelyről elmondta, egy olyan hiteles, értékteremtő hazai minőségrendszer, ami a kiváló minőségű élelmiszereket megkülönbözteti a piacon lévő többi terméktől. Segíti a fogyasztót, hogy a valóban jó minőségű és biztonságos élelmiszereket emelje le a boltok polcairól – tette hozzá.

Erdős Norbert ismertette, a védjegyrendszer két fokozatú: az alapfokozatra a márkatulajdonos pályázhat, és a pályázatról a bíráló bizottság javaslata alapján a védjegyjogosult dönt, az arany fokozat pedig a Nébih Termékmustra eredménye alapján igényelhető a legjobbak számára, és a prémium kategóriát képviseli.

Januártól a tojást is jelölik

A szakmai szervezetek kérésének eleget téve január 1-től a nem előre csomagolt tojások mellett jól láthatóan fel kell tüntetni a származási ország nevét és zászlóját. Erdős Norbert államtitkár közölte, az intézkedés kettős célt szolgál: elsősorban megkönnyíti a fogyasztók tájékozódását a termék származását illetően, valamint elősegítheti, hogy a hazai termelők egyenlő feltételekkel vegyenek részt a piaci versenyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában