Ország-világ

2020.12.04. 16:26

A kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja a TDK szombathelyi fejlesztését

A cég az összesen 4,4 milliárd forintos fejlesztéssel 2100 munkahelyet véd meg.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a japán TDK számos elektronikai terméke világpiaci vezető pozícióban van, a csoport egyik legjelentősebb európai fejlesztő és gyártóközpontja pedig Szombathelyen található.

A megyeszékhelyen olyan modern okosautós alkalmazásokat fejlesztenek és dolgoznak ki, mint a sávelhagyásra figyelmeztetés, a táblafelismerés, vagy a kulcsnélküli nyitás és zárás

- mondta, hozzátéve, hogy ezekkel a TDK a modern autóipar igényeit tudja kiszolgálni.

A beruházás részeként új gyártósort hoznak létre és a régit is fejlesztik, hogy az új elektromos és hibrid autók elektronikai termékigényeit kielégítsék. Ezzel újabb modern ipari kapacitás jön létre – fűzte hozzá a miniszter.

Kiemelte, hogy az autóipar a magyar gazdaság zászlóshajója, teljesítménye 2019-ben 9500 milliárd forint volt, két és félszerese a 2010-es adatnak. Az autóipar egyharmadát teszi ki az ipari kibocsátásnak, Magyarország gazdaságának a gerincoszlopát jelenti.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a japán tulajdonosi háttérrel rendelkező TDK csoport világszerte 23 országban termel és több mint százezer embert foglalkoztat.

Szólt arról is, hogy Magyarországon 180 japán vállalat 30 ezer embernek ad munkát és Japán a nyolcadik legnagyobb külföldi beruházó az országban.

A két ország között rendkívül dinamikusan bővülő gazdasági kapcsolatot mutatja, hogy az idei év első kilenc hónapjában 25 százalékkal nőtt a Japánba irányuló magyar export – emelte ki Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra is, hogy a világjárvány első hullámánál „még nagyobb erővel rúgta ránk az ajtót” a második hullám és világossá vált, hogy a kormánynak az a kettős feladata van, hogy megvédje az emberek egészségét és a munkahelyét.

Minden egyes intézkedésnek, amit a járvány ügyében hozunk, ezt a két szempontot kell figyelembe vennie – szögezte le. Hozzátette, ahhoz, hogy az emberek dolgozhassanak, munkahelyek kellenek, ezeket létre kell hozni és meg kell védeni. A kormány szövetségesei azok a vállalatok, amelyek elég bátrak ahhoz, hogy fejlesztések mellett döntsenek ma, amikor a világ arról szól, hogy gyárak zárnak be, visszafogják a kapacitásokat és embereket bocsátanak el. Ezzel szemben Magyarország újabb beruházásokat jelent be napról napra az ország miden táján – fogalmazott Szijjártó Péter.

Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy amikor a kormány szombathelyi vállalatokat támogat, akkor a megyeszékhely jövőjébe fektet be.

Elmondta, hogy Szombathelyen 2010-ben négymilliárd forint volt az iparűzési adó, tavaly pedig meghaladta a tízmilliárd forintot, ez azt jelenti, hogy a város gazdasági teljesítménye tíz év alatt megduplázódott.

Takács Balázs, a TDK Hungary Components Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy ez a beruházás a következő 10-15 év fejlesztésit határozza meg a cég életében.

A nyilvános céginformációs adatok szerint a 2019. április 1-jétől 2020. március 31-ig tartó üzleti évben 80,4 milliárd forint volt a vállalat nettó árbevétele, amely 8,2 milliárd forinttal kevesebb az előző üzleti év adatánál. Az exportból származó bevétele 74,5 milliárd forint volt, 8,2 milliárddal kevesebb, mint az előző évben. Az adózás után veszteség 3,8 milliárd forint volt, míg az előző üzleti évben 92,7 millió forintot mutatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában