sikeres tárgyalások után

2020.10.22. 07:44

Agrárcsatát nyertünk: segítheti a gazdákat a közös agrárpolitika (videó)

Hosszas vita után Magyarország számára előnyös megállapodás született tegnap Luxemburgban a közös agrárpolitika jövőjéről. Az agrártámogatások kifizetésének feltétele lesz a környezeti célok előmozdítása, ugyanakkor ehhez Brüsszel terveivel ellentétben megmarad a tagállami rugalmasság. Az új agrárpolitikáról a következő időszakban az Európai Parlamentben is vita várható.

Megállapodtak tegnap hajnalban az Európai Unió tagállamainak agrárminiszterei a közös agrárpolitika (KAP) reformjáról.

Magyarország összességében megnyerte az agrárcsatát, mivel olyan javaslatot fogadott el a tanács, amely kellő rugalmasságot hagy a tagállamok kezében ahhoz, hogy a gazdák meg tudjanak felelni az új elvárásoknak

A feltételek teljesítése pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a 2023 és 2027 közötti időszakban is megkapják a termelők a közvetlen támogatásokat és a vidékfejlesztési, beruházási forrásokat.

A tegnapi döntést hosszas vita előzte meg, ezért fontos mérföldkőhöz érkezett az agrárpolitika megújítása. A következő időszakban ugyanakkor az Európai Parlament is megtárgyalja a javaslatot, a parlamenti vitában pedig további nézetkülönbségek várhatók.

A klímacélok szolgálatában a gazdák

Az új KAP középpontjában a magasabb környezet- és éghajlatvédelmi célok állnak: új elem az úgynevezett ökoszisztéma-rendszerek megjelenése. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy

a gazdák abban az esetben jutnak hozzá a támogatásokhoz, ha elősegítik az Európai Unió 2050-ig szóló klímacéljait.

A tagállamok – köztük Magyarország is – egyetértettek a magasabb környezeti ambíciók fontosságával, a vitát elsősorban Brüsszel végrehajtáshoz kapcsolódó terve okozta.

Az Európai Bizottság javaslatával ellentétben a tegnap elfogadott dokumentum meghagyja a tagállamok rugalmasságát,

az adott ország alakíthatja ki, hogy a környezeti célok eléréséhez milyen feltételeknek kell megfelelniük a gazdáknak.

Cél a fenntarthatóbb élelmiszer-előállítás

A vitás kérdések mellett számos pontban ugyanakkor egyetértett a 27 uniós ország. Ezek közé tartozik az úgynevezett Termőföldtől az asztalig (Farm to fork) stratégia, amelynek lényege, hogy összehangolja és fenntarthatóvá tegye az európai élelmiszer-előállítást, mindezt az őstermelők erőteljesebb támogatása mellett.

Fontos, hogy az európai fogyasztók a 2050-ig meghatározott európai éghajlati célok támogatása mellett is megfizethető élelmiszerhez jussanak. A stratégiával kapcsolatban hazánk korábban azt hangsúlyozta: támogathatók a célok, amennyiben az nem jelent elviselhetetlen terhet a gazdálkodóknak, és megakadályozza, hogy a termelés megdrágulása miatt a harmadik országból érkező, alacsonyabb állatjólléti és éghajlati elvárások mellett gyártott élelmiszerek árasszák el az uniós piacot.

Az asztalra csaptak a visegrádiak

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 19–21. közötti ülésén a visegrádi országok javaslatára elhalasztották az ökológiai termelésre és a címkézésre vonatkozó szabályozás szigorítását.

Emellett elfogadták a miniszterek a V4-ek javaslatára, hogy a koronavírus-járvány miatt további támogatásban részesüljenek az állattartók, és a későbbiekben kerüljön újra a napirendre az állatjólléti, állategészségügyi szabályok további szigorítása is.

Komoly vita volt arról is, hogy a növényi alapú fehérjéket, műhúsokat ne lehessen húskészítményként árulni, mivel az a fogyasztók megtévesztését eredményezheti.

Nagy István agrárminiszter a hajnalig tartó luxemburgi tanácsülést követően a Facebookon közzétett videójában arról beszélt, hogy nagy csatában jött létre a kompromisszumos egyezség.

Hazánk számára kedvező, hogy a közvetlen támogatási rendszer, a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások támogatása, a termeléshez kapcsolódó környezetvédelmi feltételek, a fiatal gazdák vagy a kisgazdaságok támogatása együttesen garantálja a jövőben a magyar mezőgazdaság versenyképes fejlődését. Emellett megmarad az állattartók és a kertészetek számára a nemzeti támogatások rendszere is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában