több a halastó

2020.07.07. 06:30

Csökkent tavaly a haltermelés és az export is

A halfogyasztás továbbra is idény jellegű, az egy főre jutó 6-7 kilogrammos éves átlagos mennyiség jelentősen elmarad a 23-25 kilogrammos uniós átlagtól.

Hajdúszoboszló, 2017. október 31. A hajdúszoboszlói Bocskai Halászati Kft-ben megkezdődött az a szokásos őszi lehalászás, ami december elejéig tart. A 460 hektáros tófelületről közel 400 tonna halat, zömében pontyot, busát, amurt, harcsát mozgatnak meg, ennek fele továbbtartásra kerül. Az év végi ünnepekre szánt mennyiséget december közepétől fogják ki és kezdik árusítani. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Csökkent tavaly a hazai haltermelés és az export is, a horgászok által kifogott és nekik eladott hal mennyisége azonban jelentősen nőtt – írta a keddi Világgazdaság a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése alapján.

Tavaly 30,64 ezer hektár tóterület szerepelt halastó művelési ágban, ebből 27,06 ezer hektáron folyt halgazdálkodás. A halászati vállalkozások az előző évinél 2 százalékkal nagyobb területen gazdálkodtak, 29 hektárnyi új halastavat létesítettek, és 206 hektárnyi tóterület felújítását kezdték meg. Az elmúlt öt évben a teljes tóterületnek jellemzően a 85-90 százaléka üzemelt. A halastavakban termelt hal tavalyi mennyisége ugyanakkor 9 százalékkal, 20,62 ezer tonnára csökkent – áll a cikkben.

A tógazdaságok termelésében továbbra is a ponty a meghatározó, ez adta az előállított hal 84,5 százalékát. Az elmúlt öt évben a legtöbb pontyhúst 2017-ben termelték. Mennyisége a 2017 előtti években tapasztalt lassú növekedés után 2019-ben is esett, az előző évitől mintegy 30 tonnával maradt el.

A magyarországi halgazdaságok a keltetéstől az étkezési méretű, vagyis a piaci hal előállításáig foglalkoznak haltenyésztéssel. A ponty hagyományosan három év alatt éri el az étkezési méretet, ám a kistavas rendszerekben két év alatt, táppal történő takarmányozással.

A növényevő halfajok közül a lehalászott étkezési korosztályú amur a megtermelt mennyiség 3,1, a busa pedig a 7 százalékát adta 2019-ben. Az étkezési méretű értékes ragadozó halak (mint a csuka, a harcsa és a süllő) lehalászott mennyisége 265,8 tonna volt, 19 százalékkal kisebb az előző évinél. Jelentősen, 15 százalékkal, 240,3 tonnára növekedett viszont a tógazdaságokban horgásztatással értékesített hal mennyisége.

Az ágazat külkereskedelmi egyenlege eközben 3,5 milliárd forinttal romlott, mert a halászati és akvakultúra- termékek importja 2,46 százalékkal, 36,7 milliárd forintra emelkedett, az arányaiban jóval kisebb mértékű export pedig 32,2 százalékkal, 5,6 milliárd forintra csökkent. A halfogyasztás továbbra is idény jellegű, az egy főre jutó 6-7 kilogrammos éves átlagos mennyiség jelentősen elmarad a 23-25 kilogrammos uniós átlagtól. A 2016 és 2018 közötti adatok ugyanakkor évi 30-40 dekagrammos hazai fogyasztásnövekedést mutatnak – írta a lap.

Borítókép: 2017. október 31-én a hajdúszoboszlói Bocskai Halászati Kft-ben megkezdődött az a szokásos őszi lehalászás, ami december elejéig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában