műanyag

2020.05.26. 16:43

A legkisebbeknek fájhat a tilalom

A szennyezés megszüntetéséhez széles körű hulladékgazdálkodásra van szükség.

Kétszáznál is több családi céget veszélyeztetne az egyszer használatos műanyagok betiltása. A helyettesítő termékekre való átállás sokszor károsabb a környezetre, mint a meglévő műanyagokat felhasználó megoldások -írja a Világgazdaság.

Szövetségünk egyetért minden olyan termék piacról történő kivonásával, amelyeknél a gazdaságosabb és kisebb környezeti hatású (karbonlábnyom) alternatíva már rendelkezésre áll. Minden olyan esetben, amelynél ez kétséges, sokkal inkább technológiaváltást javaslunk anyagváltás helyett – közölte a Magyar Műanyagipari Szövetség (MMSZ).

A Világgazdaság az egyszer használatos műanyagok tilalmának ügyében kereste meg az ágazati érdekképviseletet (az erről szóló előterjesztést jelenlegi formájában a kormány a napokban visszavonta).

Az MMSZ ennek kapcsán kiemelte: számtalan esetben bebizonyosodott, például a csomagolási alternatíváknál, hogy az átállás károsabb a környezetre, mint a meglévő műanyagok használata.

A környezetet az emberek szennyezik. Ahhoz, hogy ezt meg lehessen szüntetni, széles körű hulladékgazdálkodási rendszerre van szükség. Sajnos nem közismert tény, hogy fenntarthatósági, újrahasznosítási és körforgásos gazdálkodási szempontból a műanyagok kínálják a legalkalmasabb opciót

A szervezet szerint az úgynevezett oxolebomlású, hamisan biolebonthatónak feltüntetett termékek egyértelműen károsak, ezért a felhasználásuk megszüntetését javasolja.

Forrás: vg.hu

Az egyszer használatos műanyagok tilalma eredetileg a fültisztító és italkeverő pálcikákra, az evőeszközökre, tányérokra, szívószálakra, a léggömbökhöz tartozó pálcákra, az expandált polisztirolból készült ételtároló edényekre, italtárolókra és poharakra terjedt ki.

Ezek közül Magyarországon pohár, tányér, habtálca, evőeszköz, szívószál és keverőpálca készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában