figyelem és körültekintés

2020.03.29. 08:49

A vírushelyzet nem akadályozza a mezőgazdasági munkákat

A mezőgazdasági munkavégzést a koronavírus okozta helyzet semmilyen körülmények között nem akadályozza – jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke az M1-en.

Debrecen, 2019. április 7. A debreceni Agrárgazdaság Kft-ben 2 héttel korábban kezdték a kukorica vetését, elsõsorban saját és hazai nemesítésû vetõmag használatával. Az idén összesen 1000 hektáron termesztenek kukoricát, jelentõs részben silóként hasznosítva a tejelõ tehénállomány takarmányozására. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Jakab István azt mondta: a gazdák változatlanul végzik a tavaszi munkálatokat és az állattenyésztésben is folyamatos a tevékenység. Mindenkitől kellő figyelmet, körültekintést igényel a kialakult helyzet, ugyanakkor a munkát el lehet és el is kell végezni – hangsúlyozta.

A gazdákat jelentős nehézségek elé állította a határok lezárása, hiszen az idénymunkáson így nem tudnak könnyen átjárni – mutatott rá, megjegyezve, hogy a problémával „kicsit fáziskésésben”, de az Európai Unió is elkezdett foglalkozni.

A Magosz-elnök szerint fontos, hogy a munkaerőproblémát Magyarország inkább határain belül oldja meg. Átmenetileg van lehetőség arra, hogy bekövetkezzenek átcsoportosítások, mivel bizonyos ágazatokban munkaerő-felesleg keletkezett a járvány miatt. Az átcsoportosítások érdekében a közmunkaprogramokat is át kellene tekinteni – vélekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában