Szupermenta teszt

2020.02.27. 09:42

Minőségi és jelölési problémákat is találtak a kenhető sajtkészítményeknél (videó)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 20 esetben indított hatósági eljárást.

Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 31 kenhető sajtkészítményt vizsgált a legújabb Szupermenta terméktesztjén – közölte a hivatal csütörtökön.

A komplex ellenőrzésben, amely laboratóriumi vizsgálatokat is tartalmazott szerepelt sajtkrém, krémsajt, szendvicskrém és friss sajt egyaránt, ezek közül 17 hazai, 14 külföldi gyártású.

A laboratóriumi vizsgálatok középpontjában a biztonsági paraméterek ellenőrzése állt.

Fotó: Nébih

Emellett a Nébih szakemberei hangsúlyosan vizsgálták a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak való megfelelést is, azaz az olyan minőségi kritériumok teljesülését, mint például a zsír-, szárazanyag-, vagy a sótartalom.

A 31 termékből 20 esetben indult hatósági eljárás, 15 esetben figyelmeztetést, 5 esetben – a súlyosabb jelölési hibák miatt – bírságot szabtak ki, több mint 1,5 millió forint értékben.

A hibák javítására az érintetteknek intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a Nébih-hez.

A zsírfokozati besorolásnak egy kivételével minden vizsgált termék megfelelt.

A krémsajtok többségénél találtak valamilyen hibát
Fotó: Shutterstock

A szárazanyagtartalom 4 esetben tért el az előírásoktól, 7-nél pedig a sótartalom nem a jogszabályokban előírtaknak megfelelően szerepelt a csomagoláson.

A „mentesként” jelölt termékeken a szakemberek ellenőrizték az állítások megalapozottságát.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=hmNyPeM1X5M&feature=emb_logo

Három sajtkészítményen szerepelt a gluténmentes, egy terméken a laktózmentes felirat, a vizsgálatban mind a 4 termék megfelelőnek bizonyult.

Egy sajtkészítmény csomagolásán nem jelölték tartósítószer jelenlétét, ám a szorbinsav, bár jóval a megengedett határérték alatt, de kimutatható volt benne. E termékkörben megengedett a tartósítószer felhasználása, viszont alkalmazása esetén azt fel kell tüntetni az összetevők között.

Öt termék megnevezése nem volt megfelelő, mert olyan összetevőt tartalmaztak, amely nem felel meg a Magyar Élelmiszerköny előírásainak.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában