okok és hatások

2020.02.01. 19:56

Megugrott a sertéshús ára

Jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban a sertéshús ára, a Magyar Nemzet szombati számának nyilatkozó áruházláncok szerint már a keresleten is meglátszik a drágulás hatása.

Forrás: Shutterstock

Fodor Attilától, a CBA kommunikációs igazgatójától a Magyar Nemzet megtudta: az elmúlt egy év alatt átlagosan 25-30 százalékkal emelték a beszállítók a sertéstőkehús árát. Bár a vásárlók jellemzően ennél valamivel szerényebb áremelkedéssel találkozhatnak az áruház húspultjaiban, így is visszaesett a kereslet – szemlézte a cikket a vg.hu.

Fodor Attila hozzátette: sertéshúsból sok helyen húsz százalékkal kevesebbet adnak el üzleteik.

Hasonló tendenciákról számolt be Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője is.

Az áruházlánc tapasztalatai szerint a visszaesés leginkább a sertéskarajnál érhető tetten.

Az Aldi sajtóosztálya szintén növekvő árakról számolt be, a diszkontlánc ugyanakkor éves összevetésben nem tapasztalt visszaesést a forgalomban.

Adorján Abigél, az Auchan Magyarország kommunikációs menedzsere szerint a sertéshús keresletét több összetevő határozza meg. Évről évre azt tapasztalják, hogy egyre kevesebben főznek otthon, így az otthon elkészített húsételek aránya is csökken. Ráadásul a változatosságban is visszaesés tapasztalható – tette hozzá.

A sertésárak emelkedése nem hazai jelenség, az afrikai sertéspestis okozta károk miatt az egész Európai Unióban az egekbe szöktek az árak. Ennek legfőbb oka, hogy Kínában a betegség miatt több száz millió sertést kellett levágni, az ott keletkezett hiányt pedig elsősorban uniós húsáruval igyekeznek pótolni. A magyar sertéshús iránti keresletet, így az árakat is tovább növeli, hogy a szomszédos Romániában szintén nagy pusztítást végzett a kór. A kényszervágások miatt importra szorul az ország.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a lapnak elmondta: az árak emelkedése valóban nagymértékű volt az elmúlt időszakban, ugyanakkor nem átmeneti drágulásról van szó, például a kínai kereslet továbbra is tartja magát.

A kereskedelmi forgalom visszaesése azonban meglátása szerint részben a januári megcsappant fogyasztás számlájára írható.

Év végén mindenki kiköltekezett, a háztartások érthető módon januárban visszafogják a költéseiket, így húsból is jóval kevesebb kerül a kosarakba. Azt azonban csak néhány hét múlva lehet majd megmondani, hogy a keresletet az árak emelkedése vagy a természetes közgazdaságtani folyamatok fogták-e vissza.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában