Nők 40

2019.11.09. 09:12

Jó hír a nyugdíj előtt álló hölgyeknek

A jogosító időre vonatkozó követelmény nem szigorodott.

Forrás: Shutterstock

Hivatalosan is megnyugodhatnak azok a hölgyek, akik jövőre, 2020-ban teljesítik a nők kedvezményes nyugdíjának alapfeltételeit (a legalább 40 évi jogosító idő megszerzését, és azon belül főszabályként a legalább 32 évi munkával szerzett szolgálati idő feltételének teljesítését), mert a jogosító időre vonatkozó követelmény nem szigorodott – írja a Napi.hu-ra hivatkozva az Origó.

„A nők kedvezményes nyugdíjának feltételei annak ellenére sem szigorodnak, hogy 2020-ban már 64 év 183 napra emelkedik a nyugdíjkorhatár, így majdnem minden hölgy – a felsőfokú végzettséget szerzettek többsége is – igényelheti ezt a kedvezményes nyugellátást”

– fogalmaz a Nyugdíjguru.hu portálon Farkas András nyugdíjszakértő.

Sőt,

a gyermekneveléssel szerezhető szolgálati időtartamok köre újabb ellátás folyósítási idejével bővült:

a nyugdíjtörvény 2020. január 1-jétől hatályos 18.§ (2b) bekezdése szerint jogosultsági időnek minősül az eddig ismert időtartamokon – a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, gyermekek otthongondozási díjában és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel, vagy ezekkel egy tekintet alá eső, 1998. január 1-jét megelőzően szerzett szolgálati időn túl – az örökbefogadói díjban részesülés tartama is.

Fontos tudnivaló a Nők 40-et igénylők számára, hogy a jogosultságnak 2020-ban is csak egy kettős időfeltétele van:

azok a hölgyek vehetik igénybe életkorukra tekintet nélkül, akik 2020-ban szerzik meg a 40 évi jogosultsági időt és ezen a negyven éven belül a legalább 32 év, keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszonyt szereznek.

2018. július 26-ától a nyugdíjigénylésnek már nem feltétele a biztosítási jogviszony megszüntetése. Kivételt képez a közszféra, ahol 2020-ban sem lesz együtt fölvehető a nyugdíj és az illetmény. A versenyszférában nem kell megszüntetni a munkavégzésre irányuló jogviszonyokat (például munkaviszony, megbízási jogviszony, vállalkozói jogviszony), ha igénylik a kedvezményes nyugdíjukat, a közszférában azonban a nők kedvezményes nyugdíját igénylő közalkalmazotti, köztisztviselői, kormánytisztviselői és hasonló közszolgálati jogviszonyban dolgozók jogviszonyait munkáltatói felmentéssel meg kell szüntetni.

Természetesen a közszférában dolgozó hölgyeknek sem kötelező a kedvezményes nyugdíj igénylése, így azt a nyugdíjkorhatáruk betöltéséig terjedő időszakban bármeddig halaszthatják,

de tudniuk kell, hogy a munkáltatójukat csak akkor kötelezi a jogviszonyuk szerint alkalmazandó törvény a munkáltatói felmentésre, ha a Nők 40 feltételei legkésőbb a felmentési idejük utolsó napján teljesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában