debütálás

2019.10.11. 14:04

Először rendezik meg az Erőművek éjszakáját

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szervezésében országszerte 42 erőművet és fűtőművet nézhetnek meg a látogatók pénteken.

Villamos energiát termelő erőművek, távhőt előállító fűtőművek, illetve kapcsoltan hőt és villamos energiát termelő fűtőerőművek, valamint tematikus látogatóközpontok nyitják meg kapuikat az érdeklődők előtt 14 és 22 óra között. A hagyományos energiatermelési technológiák mellett több helyszínen a megújuló alapú energia előállításának eljárásait is bemutatják.

Az eseményre csaknem 4000 látogatót várnak, az előzetes regisztrációk során a nagy érdeklődés miatt beteltek a helyek – mondta Tóth Tamás, a MEKH elnökhelyettese az Erőművek éjszakáját megnyitó pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

A program célja, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a villamos energia és a távhő előállításának műszaki hátterével, érdekességeivel, az alapvető műszaki folyamatokkal és berendezésekkel – hangsúlyozta az elnökhelyettes. Hozzátette: az energetikai hivatal fontos feladatának tekinti a fogyasztók tudatos és takarékos energiafelhasználásának ösztönzését.

Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke kiemelte: a szervezet szeretné felhívni a lakosság figyelmét a távhőszolgáltatás környezetvédelmi, klímapolitikai előnyeire és megmutatni a korszerű műszaki megoldásokat. A szövetség 2014 óta minden évben megrendezi a távhőszolgáltatás napját, és ezért is csatlakoztak a MEKH új kezdeményezéséhez – jelezte.

Az eseményhez szintén csatlakozó MVM csoport a paksi atomerőmű fenntartható és biztonságos üzemeltetésével, az egyre bővülő megújuló energiaforrásokat hasznosító portfóliójával, illetve a villamosenergia-rendszert szabályozó tartalék erőműveinek üzemeltetésével és folyamatos fejlesztésével jelentősen hozzájárul Magyarország ellátásbiztonságához – emelte ki Tompa Ferenc, az MVM GTER Zrt. vezérigazgatója.

A társaságcsoport célja, hogy megfizethető és tiszta energiát biztosítson fogyasztóinak, ennek érdekében piacvezető szerepre törekszik a megújuló energia termelésében, kiemelten kezeli a villamosátviteli hálózat irányítását, a földgázkereskedelem és -tárolás biztosítását, valamint innovatív techológiák bevezetését – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában