megcsúszó építkezések

2018.10.25. 09:33

Izer Norbert: átmeneti rendelkezéssel segítjük az új lakást vásárlókat

Az elhúzódó projektek esetében 2020. január 1-jét követően is igénybe vehetik az öt százalékos kedvezményes áfát a lakásvásárlók.

Izer Norbert adópolitikáért felelős államtitkár az Echo TV Napi aktuális című műsorában kifejtette: a döntéssel azt szeretnék elérni, hogy csak azok a lakásvásárlók tudják igénybe venni a kedvezményt, akik valamiért megcsúsztak az építkezés befejezésével.

Az államtitkár felidézte: még a jövő évben lehet a kedvezményes áfával új lakást vásárolni, de

a mostani törvényjavaslat egy átmeneti rendelkezést fogalmaz meg.

Eszerint ha jövő év december 31-ig szerkezetkész állapotba kerül az ingatlan, és ennek a dokumentumai bekerülnek a földhivatalhoz, akkor még használható az öt százalékos áfa abban az esetben is, ha a birtokbavétel átcsúszik 2020-ra.

Az elmúlt időszakban nagyon sok projekt megcsúszott, ennek a gyakorlati kezelését szeretnénk ezzel az átmeneti rendelkezéssel megoldani. A szerkezetkész állapot garantálja azt, hogy nagyon sokáig nem lehet ezt az időszakot elhúzni – szögezte le az államtitkár.

Az az ingatlanértékesítés, ami a határidő előtt egy hónappal kezdődik, nyilvánvalóan nem alkalmazhatja az öt százalékos áfakulcsot – tette hozzá.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: Izer Nobert. Forrás: Youtube / Echo TV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában