van még potenciál

2018.08.30. 08:15

Simon Attila: a kormány célja a teljes foglalkoztatás elérése

Az elmúlt nyolc évben minden új munkahely 40 százaléka a feldolgozóiparban létesült, legújabban pedig az építőipar szívja fel a legtöbb munkaerőt.

Forrás: ECHO TV

Soha nem dolgoztak annyian mint most, legalábbis 1992 óta, amióta munkaerőpiaci méréseket folytatnak – mondta Varga Mihály azután, hogy a KSH nyilvánosságra hozta a legfrissebb kutatási adatokat. Ezzel a 28 európai uniós tagország között a harmadik legalacsonyabb munkanélküliségi ráta van Magyarországon, csak Németország és Csehország jár előttünk. Míg 2010-ben a foglalkoztatottak aránya 53-54 százalék körül volt, addig most 69 százalék fölött van – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A feldolgozóiparban létesült a legtöbb új munkahely, és az építőiparban dolgoznak jelenleg a legtöbben – mondta Simon Attila, foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár az ECHO TV Napi aktuális című műsorában a KSH legfrissebb foglalkoztatási adatai kapcsán. A politikus megerősítette: a kormány célja továbbra is a teljes foglalkoztatás elérése.

Felidézte: a magyarországi munkanélküliségi ráta 3,6%, Németországé 3,5%, Csehországé pedig 2,2%. Ha csak azt vesszük alapul, hogy a csehek meg tudták csinálni, akkor a magyarok is meg tudják csinálni – véli a helyettes államtitkár.

Simon Attila megjegyezte: a képzési, átképzési programok működnek, mert a közfoglalkoztatottságban egyre kevesebben vesznek részt, és ezek az emberek most már az elsődleges munkaerőpiacon vannak.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy jól jött az építőipari bumm, mivel az építkezéseken még mindig szükség van a nem túlképzett munkaerőre. Ezek az emberek a megszerzett tapasztalatokkal aztán feljebb tudnak majd lépni – tette hozzá.

Borítókép: Simon Attila foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár

Forrás: ECHO TV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában