új lehetőségek

2018.04.24. 21:17

Az egyik legnagyobb társadalmi kihívás a digitális átalakulás

A társadalmak egyik legnagyobb kihívása a nagy sebességgel történő digitális átalakulás - fejtette ki Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Madridban egy konferencián.

A visegrádi országok és Spanyolország digitális jövőjéről rendezett eseményen egyebek mellett a digitális átalakulásáról, az intelligens városüzemeltetésről és az ezekkel összefüggő üzleti lehetőségekről tanácskoztak.

Lepsényi István előadásában ismertetett több, ezen a területen hozott magyar kormányzati lépést, így például a Digitális jólét programot, a Modern városok programot, és az Ipar 4.0 programot, illetve beszélt az elektronikus mobilitás magyarországi térhódításáról.

Joaquín Gay de Montellá, a rendezvénynek otthont adó Spanyol Vállalkozói Szövetség (CEOE) alelnöke felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális átállás elengedhetetlen az országok nagyobb ütemű növekedése, fenntartható gazdasága és versenyképessége érdekében.

A dél-európai országban 2025-ig várhatóan több mint 250 ezer új munkahely jön majd létre a digitalizációnak köszönhetően – tette hozzá.

Spanyolország példát kíván mutatni más országok számára a digitális fejlesztésben – emelte ki José Manuel Leceta, a spanyol állami információs technológiai projektekért felelős Red.es főigazgatója. Elmondta, 2015-ben indították el az intelligens városok projektet 40 város, például Santander és Málaga részvételével, amely dinamizálja a digitális átállást. A 2025-ig tartó spanyol kormányzati stratégia célja egyebek mellett megfelelni az olyan kihívásoknak, mint az adatinnováció, valamint a digitális bizalom növelése – tette hozzá.

Hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a konferencián egyszerre öt ország tud most tapasztalatot cserélni és együttműködéseken gondolkodni.

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke elmondta, hogy az innovációt nézve Budapest, Madrid, valamint a többi visegrádi ország fővárosa egyaránt az uniós átlag feletti értéket mutat az európai regionális versenyképességi indexben.

Hozzátette, a BVK a Budapesthez hasonló városokkal szeretne kapcsolatot kialakítani az innováció területén azért is, hogy a kis- és közepes vállalkozások jobban be tudjanak kerülni az európai vérkeringésbe. Példaként említve az elektromos meghajtású kukásautókat gyártó Electromega, valamint a mozgáskorlátozottak számára járdatérkép-alkalmazást fejlesztő Rute4U nevű startup vállalkozásokat, amelyek bemutatkozási lehetőséget kaptak a rendezvényen.

A visegrádi csoport magyar elnöksége alkalmából rendezett madridi eseményen lengyel, cseh és szlovák szakemberek is ismertették országaik eredményeit és projektjeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában