Egészségügy

2017.12.19. 08:44

Egyre kisebb a kórházak tartozása

Idén év végén 54,6 milliárd forintot kapnak az államtól az egészségügyi intézmények adósságaik rendezésére.

Kecskemét, 2017. november 23. Egy beteget ápolnak a Bács-Kiskun Megyei Kórház újonnan kialakított intenzív betegápolási részlegén Kecskeméten 2017. november 23-án. A fejlesztés a fekvõbeteg szakellátó intézmények támogatására kiírt pályázat segítségével valósult meg. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Forrás: MTI Fotó:

Nemcsak konszolidálják, de ösztönzik is a kórházakat az év végén. Adósságuk rendezésére idén 54,6 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány – írja a Világgazdaság. Ebből 44,85 milliárd forintot működési és ösztönzési támogatásként kapnak, 4,25 milliárdot struktúraátalakításra fordíthatnak pályázat útján, 5,5 milliárd forintot pedig a tételes finanszírozású gyógyszerekre.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint a legnagyobb működési és ösztönzési támogatást – 2,8 milliárd forintot – a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ kapta, míg a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának büdzséjét bő kétmilliárd forinttal egészítették ki. A dobogó harmadik fokán az 1,7 milliárd forintos működési és ösztönző támogatással a Pécsi Tudományegyetem áll.

A támogatás megállapításához megvizsgálták az intézmények gazdálkodását vagy működési mutatóit és a szakmai elvárásokat is.

Az állami, önkormányzati és egyházi egészségügyi szakszolgáltatók az augusztus 31-i tényleges lejárt tartozásuk 50 százalékáig, a 30 napon túl lejárt tartozásállományuk 60 százalékáig, a 60 napon túl lejárt tartozásállományuk 70 százalékáig és a 90 napon túl lejárt tartozásuk 80 százalékáig összesen 21,3 milliárd forint működési támogatást kaptak. Ugyanezek az intézmények együtt további 23,5 milliárd forint ösztönző támogatásban is részesülnek az általuk nyújtott ellátások minőségének és gazdálkodásuknak a figyelembevételével. Az intézményeket a nagyságuk és az általuk ellátott lakosságszám alapján súlyozták, de megvizsgálták a gazdálkodásukat is – mondta korábban Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette, az adósságállomány visszaszorítása érdekében tett intézkedéseket kétszeres súlyozással vették figyelembe.

A kórházak adóssága az utóbbi években folyamatosan esik. Az adósságnövekedési ráta 2014-ben havi 4,5 milliárd forint volt, ez 2015 áprilisától 2016 decemberéig 2,5 milliárdra csökkent. Tavaly év végén 45 milliárd forintot kaptak a kórházak adósságrendezésre, 2015-ben pedig 60 milliárd forintot.

Borítókép: MTI / Ujvári Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában