Bulvár-celeb

2022.11.11. 08:47

Kiderült, mikor jöhet az idei első hó

Vajon mikor érkezik meg az első hó? Erről beszélt Németh Lajos annak kapcsán, hogy az elmúlt években ilyenkor már elkezdtek szállingózni az első hópelyhek. Vajon most is így lesz?

Forrás: Shutterstock

Fotó: maxbelchenko

November közepéhez közeledve mindenkit elkezd izgatni két kérdés: mikor érkezik meg az első hó és lesz-e fehér karácsonyunk az idén. Noha az elmúlt években ilyenkor már szállingóztak az első hópelyhek, vagy legalábbis erőteljesen a levegőben volt a havazás lehetősége, most nagyon úgy tűnik, hogy várnunk kell még egy picit.

November 11-e Márton napja, és a népi regula szerint, ha a Márton-napi lúd jégre áll, akkor karácsonykor sárban botorkál.

Idén minden lesz, csak fagyos időjárás nem. Ez azt jelenti, azok, akik szeretnének egy havas, hideg, igazi téli karácsonyt, azok reménykedhetnek

– jelentette ki a Mokka vendégeként Németh Lajos meteorológus, aki egyébként Lipórtól, egy forróvizes medencéből jelentkezett be.

A Bors találata szerint a szakember természetesen nem csak a népi regulákat vette alapul:

Megnéztem a hosszabb távú előrejelzést, ami három hétre-egy hónapra szól, és december első hetéig az ilyenkor szokásosnál enyhébb időjárás várható, ami azt jelenti, hogy havazás vagy kemény hideg biztosan nem lesz. Kemény fagy tehát a következő napokban, sőt hetekben nem várható. Egy változás viszont mindenképpen történik: mivel kiderül az ég, egy-két fagyzugos helyen lehet mínusz egy-két fokos fagy. Magyarországon egyébként Márton-nap környékén mínusz 13 fokot is mértek már a kora reggeli órákban. Idén nagyon messze vagyunk ettől, tíz fok körüli hőmérséklet lesz a hét hátralévő részében is. A ködhajlam is sajnos fokozódik – magyarázta.

Decemberig kitart a szokásosnál enyhébb idő – összegezett Németh Lajos:

A november közepén szokásosnál enyhébb időre számíthatunk, tehát nem forog a gázóra, kevesebbet kell tenni a kályhába, mert a tüzelés szempontjából enyhe napok következnek. Ez marad egészen december első pár napjáig. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában