Ünnep

2021.12.21. 09:45

Ma van az év legrövidebb napja: ezt kell tudni a téli napfordulóról

December 21-étől számítjuk a csillagászati tél kezdetét.

A mai nap lesz az év legrövidebb napja. A rómaiak még december 17-én ünnepelték meg Szaturnusz isten tiszteletére a Saturnalia ünnepét. Ilyenkor az úr és a szolga szerepet cserélt és az emberek megajándékozták egymást, a rabszolga pedig szabadnapot kapott. A gótok és a szászok tüzeket gyújtottak, hogy ezzel űzzék el a téli sötétséget. A téli napfordulóhoz kapcsolódik a zsidó hanuka, és a római téli napforduló időpontjára tűzte ki a keresztény karácsonyt is Julius pápa a IV. században.

Hideg lesz az év legrövidebb napján

Nemcsak a legrövidebb nappalt, de az eddigi leghidegebbet is hozza a mai, ugyanis napközben a hőmérséklet megközelíti a 0–1 fokot. Reggeltől sok napsütésre számíthatunk, keleten és délkeleten viszont helyenként hózáporok is előfordulhatnak. Az északnyugati szél veszít erejéből, északkeleten néhol még élénk marad. Az északnyugati szél fokozatosan mérséklődik, gyengül. Frontra nem kell számítani - írja a Metropol.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában