Bulvár-celeb

2021.09.12. 14:53

Hoppá! Egy új tanulmány szerint akik ezt eszik, hamarabb elkapják a koronavírust

Egy friss tanulmány szerint ha valaki egészségesen étkezik, 40 százalékkal kevesebb az esélye annak, hogy súlyos tüneteket produkáljon és a megbetegedésnek is jóval kisebb a kockázata.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Nagyon úgy tűnik, hogy aki egészségtelenül él: elhízott, sok gyorsételt, feldolgozott élelmiszert és szénhidrátot fogyaszt, az előbb elkapja a koronavírust és súlyosabb tüneteket produkál, mint az, aki kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozik.

A Gut folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanis a növényalapú, jó minőségű étrendet fogyasztók 10 százalékkal kevesebb eséllyel kapják el, mint a rosszabb étrenden élők, és 40 százalékkal kevesebb az esélye annak, hogy súlyos tüneteket produkáljanak -írja a Bors.

A kutatók több mint 600 ezer beteg adatait nézték át, és arra jutottak, hogy a táplálkozás nagyon is összefügg a koronavírus-fertőzéssel.

Ez az első kutatás, ami összekapcsolja az egészséges táplálkozást és a betegség esélyeit. Bebizonyosodott, hogy a „jó” étrend az, amiben sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, kevesebb hús és több hal található. A gyorsételek pedig alig fordulnak elő az étrendben.

Aki több rostot és vitamint visz be a mindennapi táplálkozással, ellenálóbb ezzel a betegséggel szemben is
Fotó: Shutterstock / illusztráció

 

„Az ilyen vegyes táplálkozásnak köszönhetően eleve magasabb a szervezetünk vitamin- és ásványianyagellátottsága, szemben azzal, ha sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk és mellette kevés zöldség-gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona szerepel a tányérunkon.

Az étrend magasabb antioxidáns-, flavonoid-, polifenol tartalma védő hatású a gyulladásos folyamatokkal szemben, és kedvező a szív és érrendszer szempontjából is” – mondta Moharos Melinda dietetikus, aki hangsúlyozta, hogy

önmagában egyetlen diéta sem véd a koronavírussal szemben, azonban az elhízott fertőzöttek körében világszerte súlyosabbak voltak a tünetek.

2020-ban is számos hazai és külföldi cikkben lehetett olvasni róla, hogy az elhízott, illetve a jelentősebb túlsúllyal rendelkező fertőzöttek körében általában súlyosabbak voltak a koronavírus tünetei, mint „normál” testalkatúak esetében, például a lélegeztetőgépekre is nagyobb arányban kerültek túlsúlyos betegek. Az elhízáshoz gyakran társulnak egyéb betegségek, mint pl. a II. típusú cukorbetegség és a magasvérnyomás, a statisztikák szerint ezeknek a kórképeknek az esetében is általában súlyosabb volt a COVID-19 fertőzés lefolyása – hívta fel a figyelmet Moharos Melinda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában