izirájder, öcsém!

2019.10.21. 18:00

Az Üvegtigrisből idézett a kómából felébredt beteg

Tizennyolc érdekesség a legendás filmtrilógiából.

Tinnye, 2010. június 25. Reviczky Gábor, Horváth Lajos Ottó, Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Csuja Imre és Szarvas József színészek közös fénykép készítéséhez állnak össze az Üvegtigris 3 címû film forgatásán a Pest megyei Tinnyén. Az elsõ Üvegtigris 2001-ben készült, és bár a mozikban nem aratott zajos sikert, televíziós bemutatója és DVD-kiadása után kultfilmmé vált. Az Üvegtigris 2-õt 2006-ban mutatták be, és az utóbbi 15 év legsikeresebb premierjét produkálta, az elsõ hétvégén 120 ezren, összesen mintegy 310 ezren nézték meg. MTI Fotó: Kallos Bea

Forrás: MTI

Fotó: Kallos Bea

Rudolf Péter 60 éves lett, az Üvegtigris pedig szintén a napokban nagykorú. 18. születésnapja alkalmából a Bors 18 legendát gyűjtött össze az ország kedvenc vígjátékáról.

Ízirájder, öcsém, ízirájder! – ha Üvegtigris, ez a beszólás mindenkinek azonnal eszébe jut. Vagy Csoki másik szállóigévé vált mondata: „Anyámmal élek, Babettával járok, macskám van, és ne is legyek kemény?”

Lali, az Amerika-mániás büfés (Rudolf Péter) és öt barátja: Gaben, az autónepper (Reviczky Gábor), Róka, a piti csencselő (Gáspár Sándor), Cingár, a szaxofonos (Szarvas József), Csoki, az infantilis (Csuja Imre) és Sanyi, a bolond hajléktalan (Horváth Lajos Ottó) ma már kultikus figurák.

Az első rész, amit 18 éve, 2001. október 18-án mutattak be, hatalmas sikert aratott a moziban 130 ezer nézővel, de az évek alatt csak nőtt a rajongótábor. A folytatást (2006), majd a harmadik részt (2010) majdnem 600 ezren nézték meg. Íme, 18 legendás történet Rudolf Péter első filmrendezéséről, amelyből többet ő osztott meg néhány éve egy Origo-interjúban.

  • 1. Rudolf Péter egy este kilépett a színházból, és egy idegen férfi a kezébe nyomott egy csomagot mondván: egy Búss Gábor Olivér nevű miskolci újságíró küldi. Így került Péterhez az Üvegtigris forgatókönyve.
  • 2. A címzett egy évig el sem olvasta a forgatókönyvet. Az író aztán az egyik legjobb barátja lett.
  • 3. Az eredeti cím Lali’s Drive volt.
  • 4. A színész első olvasatra végigröhögte a könyvet. Tudta, ha filmet akar valaha rendezni, ennek kell lennie.
  • 5. Kis túlzással 48 óra alatt állt össze a teljes alkotói gárda.
  • 6. Felvetődött: nem Rudolf Péter játssza Lalit, hiszen a főszerep mellett rendeznie is kellett. De meggyőzte magát, mivel érezte, hogy köze van a karakterhez.
  • 7. Szándékosan nincs helységnév a filmben. Az alkotók érzékeltetni akarták a fővárostól való távolságot, gondolták, kitesznek egy táblát: „412 km-re Budapesttől”, de ilyen tábla, persze, nem létezik.
  • 8. Az utolsó jelenetben az addig csak becenéven emlegetett karakterek bemutatkoznak a rendőröknek (és egymásnak). Ennek valós történet az alapja: Rudolf Péternek régi barátja a Korál basszusgitárosa, Samu. Egyszer a Vígszínház büféjében ücsörögtek, amikor bemondta a portás: „Fekete Tibort várják a bejáratnál”. Erre meglepetésére felpattant Samu.
  • 9. Majdnem nem Csuja lett Csoki. Azért döntöttek mégis mellette, mert tudott macsó és szerethetően szánalmas lenni. Az ország megszerette azt, akit addig csak szinkronhangként ismert.
  • 10. Sanyika figurája eredetileg nem lett volna ilyen túlmozgásos, de az őt alakító Horváth Lajos Ottó ötletére átírták a karaktert. A film után az emberek azt hitték, tényleg flúgos, hiszen nem ismerték a színészt. Kell nagyobb dicséret?
  • 11. Egyszer megjelent egy házaspár a büfénél, nem tudták, hogy forgatás van. A bent álló Lali magyarázkodás helyett kö­zölte: ők az ezredik vendégek, ingyen kapják a kávét.
  • 12. Rudolf Péternek nyelvész az édesapja, akinek állítólag sértette a szemét a sok káromkodás a könyv olvasásakor.
  • 13. Kokó úgy került a filmbe, hogy együtt focizott Rudolf Pé­terrel, aki felkérte a szerepre.
  • 14. A film után gombamód szaporodni kezdtek az Üvegtigris nevű büfék, a név ugyanis nem volt levédve, csak a logó. Az igazi Üvegtigris egyébként azóta is működik az eredeti helyén és nevén.
  • 15. Eredetileg egy Solymár környéki helyszínt ál­modtak meg a háttérben a Pilissel. A tó egyébként Tinnye és Piliscsaba között van.
  • 16. Rudolf Péteréknek van az Őrségben egy háza, s ottani szomszédjukról kiderült: a tó környékén volt katona. Amikor Laci bácsi beteg lett, a színész-rendező megkérte a vágót, gyűjtse ki azokat a jeleneteket, amikben a tó szerepel. Az összeállítás elkészült, de egy napot késtek: Laci bácsi meghalt.
  • 17. A stáb sokat tanakodott, hogyan oldják meg a rablós jelenetet, erre pár nappal a forgatás vége után valójában is kirabolták a tinnyei postát.
  • 18. A filmet komoly műtét előtt álló kamaszoknak is szokták vetíteni, hogy ne izguljanak. Rudolf Péter pedig hallott olyan emberről, aki magához tért a kómából, majd az Üvegtigrisből idézett.
  • Borítókép: Reviczky Gábor, Horváth Lajos Ottó, Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Csuja Imre és Szarvas József színészek közös fénykép készítéséhez állnak össze az Üvegtigris 3 című film forgatásán a Pest megyei Tinnyén. Az első Üvegtigris 2001-ben készült, és bár a mozikban nem aratott zajos sikert, televíziós bemutatója és DVD-kiadása után kultfilmmé vált. Az Üvegtigris 2-őt 2006-ban mutatták be, és az utóbbi 15 év legsikeresebb premierjét produkálta, az első hétvégén 120 ezren, összesen mintegy 310 ezren nézték meg.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában