5. Magyar filmhét

2019.04.24. 12:17

Életműdíj: Venczel Vera szeretett szép lányt játszani

A színésznő azt is elárulta, nincs olyan filmje, amit ki tudna emelni kedvenceként.

Budapest, 2019. április 22. Kovács István szímnûvész gratulál a Magyar Filmakadémia Egyesület életmûdíjával kitüntetett Venczel Vera színmûvésznek az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén a budapesti Corvin moziban 2019. április 22-én. A filmhétre idén rekordszámú nevezés érkezett, így a kísérõ programokkal együtt hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Öt színészlegenda életművét díjazták most első ízben az 5. Magyar Filmhéten. Köztük Venczel Veráét is, akit váratlanul ért az elismerés – írja a Borsonline.

Igazi színész­óriásokkal telt meg húsvéthétfőn este a Corvin mozi. Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera pályáját méltányolta a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal. Andorai helyett fia, ifj. Andorai Péter vette át a díjat, és elmondta, hogy hetven­éves édesapja azért nem lehet jelen, mert komoly mozgásszervi problémákkal küzd, s emiatt már munkákat sem tud vállalni.

A díjazottak egyike az Egri csillagok egykori felejthetetlen Vicuskája, a 73 éves Venczel Vera, aki szerint a legfontosabb, hogy az ember szeresse, amit csinál.

Annyira váratlanul ért a díj, el is kellett gondolkodnom rajta, hogy mi is az én „életművem”: Örömmel és szeretettel csináltam minden munkámat, és soha nem azzal foglalkoztam, hogy egyik-másikért milyen elismerés jár majd. A lé­nyeg nem is a díj, hanem az, hogy az ember dolgozhasson és szeresse csinálni.

Szeretnék még dolgozni, filmen és színházban is,

de csak olyan munkákban, amikben van érték

– mondta a díjátadó után lapunknak Venczel Vera, aki azt is elárulta, nincs olyan filmje, amit ki tudna emelni kedvenceként.

Szerettem szép lányokat játszani, de olyanokat is, akiknél nem a külső volt a fontos. Olyan sok mindent kaptam ettől a pályától és a rendezőktől, hogy hálátlanság volna azt mondanom, én még ezt vagy azt szeretném eljátszani. Nem is volt szerepálmom soha. Olyan inkább volt, amit visszautasítottam, mert nem tetszett vagy nem hittem benne – mondta a Jászai Mari-díjas színésznő.

Borítókép: Kovács István szímnűvész gratulál a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjával kitüntetett Venczel Vera színművésznek az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén a budapesti Corvin moziban 2019. április 22-én. A filmhétre idén rekordszámú nevezés érkezett, így a kísérő programokkal együtt hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában