Zajongók

2018.08.09. 13:41

Egy hét múlva kezdődik a Fekete Zaj Fesztivál

Az idén visszatérő rendezvény nem csak a zenéről szól: a megújult Mátra kempingben irodalmi és kulturális programok, a Mátra nevezetességeit bejáró szervezett kirándulások, különleges bábszínház és filmvetítések is várnak.

Alig néhány nap, és újjáéled a legendás Fekete Zaj a Mátrában. Az augusztus 17-én kezdődő, háromnapos fesztviálon bő 60 zenekar, köztük 11 nemzetközi előadó játszik: Alcest, az Igorrr, a Crippled Black Phoenix, a Kælan Mikla, a Boy Harsher, az Aesthetic Perfection, Anna von Hausswolff, Julinko, Annelie és az Intimate Stranger. A hazai fellépők között szerepel a Vágtázó Halottkémek, a Middlemist Red és a Gustave Tiger is.

Gustave Tiger

A pályázati és szponzorpénzek nélkül működő, csak a belépőkből és közösségi támogatásokból szervezett eseményen – tájékoztatnak a szervezők – még azt is megtudhatja, a közönség, hogy Magyarországnak is van saját jetije: mátranováki Fanyűvő állítólag elhagyott mátrai bányajáratokban jár, és bár a Fekete Zajon eddig még nem futottak össze vele, most mégis ez a lény lett a fesztivál egyik színpad-névadója.

Mint a fesztivál házigazdái közleményükben írják, a koncerthelyszín váltásban működő párja a mátrai lúdvércek után kapta a nevét, míg a harmadik, kisebbik színpad a fesztivál szellemiségét életben tartó civil szerveződés, a Fekete Zaj Osztálykirándulás nevet viseli. A három színpad és a tóparti akusztikus helyszín programja már megtalálható a fesztivál weboldalán.

Vágtázó Halottkémek

Ugyanakkor a fesztiválra látogatók nemcsak a Mátra misztikus lényeivel ismerkedhetnek, hanem a valódi látnivalókkal is, hiszen szombaton és vasárnap is

egész napos Zajtúrákat szerveznek napközben: a délelőtt 10-kor induló, vezetéses csoportok 17 órakor érnek vissza a helyszínre,

így a kedvenc együttese koncertjéről biztosan nem marad le senki. A túrázók meglátogathatják a Kékestetőt, ahová régi bányák romjain és kisvasutak mentén vezet az út, egy másik túra pedig egy elhagyatott repülőtér és borospincék érintésével vezet el a gyönyörű Szent Anna-tóhoz.

A sástói kilátó

Akik a kirándulást kihagynák, azok sem unatkoznak majd: a sástói csónakázás és a kilátó mellett ugyanis kulturális programok és workshopok is élményekkel kecsegtetnek.

A Memento Mori (Emlékezz a halálra) Egyesület az elmúlást állítja középpontba: a szombati napon Wirt Letti Tánc az elmúlással című előadását láthatjuk,

majd a Művészetek Völgyében és a Szigeten is megfordult Halál Kávéház keretében beszélgethetünk az élet és halál legfontosabb kérdéseiről, amely alkalmat kínál bárkinek arra, hogy elmélkedjen az élet végességén, s így az értelmén is.

Alcest

A helyszínen workshopot és beszélgetéseket, felolvasásokat tart a Háttérzaj litzine (azaz irodalmi zine) is.

Itt megtudhatjuk, hogy mire jó egy zine, hogyan készül, illetve azt is, hogy zinnek vagy zájnnak kell ejteni a self-publishing ezen ismét jelentős formáját.

A workshopon egy közös zine-t is készíthetünk, és közben mindenki összerakhatja a saját mini-zine-jét is: ha van elképzelésed, írásod, képed, bármilyen üzeneted, akkor azt kollázstechnika, rajz, novella vagy vers formájában szabadjára engedheted, és eljuttathatod másokhoz. Emellett egy közös szövegcincára is sor kerül, ahol mindenki elhozhatja saját szövegét, írásait, amiket aztán közösen beszélnek meg, ezzel segítve egymást is az írásban.

Anna Von Hausswolff

Filmvetítések is szerepelnek a fesztivál programján, valamint Kiss Ágnes Un-Dead (Lugosi élete 9 képben) című 60 perces bábelőadása, amely erős atmoszférával és zenékkel szögez minket a székhez. Az előadáson a valaha élt legnagyobb vámpír, Drakula, azaz az Amerikában befutott Lugosi Béla életének filmjébe nyerhetünk betekintést.

Aki nem szeretne várni augusztus 17-éig, az akár ma este, augusztus 9-én is találkozhat néhány Zajongóval,

hiszen az A38 Hajó tetőteraszán egy warm-up buli vár minket, amelyen szerepel T.Bali az I.O.N.-ból, illetve Machabray future goth / sadwave szettjét is meghallgathatjuk, és akár a helyszínen is megvehetjük a Fekete Zaj bérletünket.

Borítókép: Anna von Hausswolff.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában