hálás az építő kritikáért

2018.07.11. 21:30

Harsányi Gábornak az írás és a karate is rengeteg erőt ad

Színdarabokat ír, rendez, estéről estére színpadra áll, amikor teheti fut, karatézik, és sok időt tölt családi körben a gyerekeivel, az unokáival. A közelmúltban ünnepelte a születésnapját, ez az idén is, ahogy máskor is, némi számvetésre ösztönözte, de a mérleg azt mutatja, hogy rengeteg ötlete van, gondolatfölöslege és kifogyhatatlan energiája, hogy még szép dolgokat alkosson az életben. A Vasárnap Reggel interjúja.

Takács Eszter

Nemrég ünnepelte a születésnapját. Milyen érzéseket ébresztett önben?

Sajnos nem tudom megkerülni, hogy ilyenkor számvetést készítsek, egy tabula rasat, de erősnek, egészségesnek érzem magam. Persze néha itt fáj, ott fáj, de ez fel sem tűnik, ha dogozhatok. Sok ötletem van, és lehetőségeim is vannak azokat megvalósítani. Most kerül színpadra a Bazi nagy magyar lagzi című darabom. Ez az igazi születésnapi ajándék.

Javában zajlanak a próbák?

Igen, készen vagyunk és állunk a megmérettetés előtt. Ez a tizennegyedik darabom, de mindegyik olyan, mintha kicsit a gyermekem lenne. Van annyi gondolat-, szeretetfölöslegem és annyi energiám, hogy alkossak még szép dolgokat az életemben.

Kik játszanak a darabban?

Tehetséges fiatalokkal dolgozom, akiktől én is nagyon sokat tanulok. Az alaptörténetben két gazda egy házasságot készül nyélbe ütni, össze akarják hozni a gyerekeiket, hogy egyesülhessen a föld. De az egyik gazda lánya ellenáll, mert a szerelme Londonban van. Az esküvőre toppan be a külföldön élő fiú, amiből nagy botrány lesz. Akármilyen fetrengve nevetős is a darab, húzódik benne egy drámai szál. Nagy kérdés, hogy mi a jobb: kint külföldön sok pénzt keresni, de soha nem befogadottnak lenni vagy itthoni földön, szerényen gazdálkodni. Erre a kérdésre nem válaszolok a darabban, ki-ki döntse el maga, hogy gondolja. Nem is lehet igazságot tenni. Az igazság többre képes, mint az értelem. Az igazság az isteni hit.

Létezik egy magasabb rendű igazság?

Igen, biztosan. Vallásos vagyok, ahogy édesapám is az volt.

Három gyermekéből egy vitte tovább a színészi pályát.

Igen, a legidősebb lányom Melinda drámapedagógus. Ő folytatja azt a színészi utat, amit én kezdtem. Nagyon jól ír és rendez a lányom. Több gyerekdarabját is játsszák Veszprémben. A kisebbik lányom biomérnök és Németországban él, a fiam pedig jogász, ő a közelmúltban költözött haza Hollandiából. Jó fizetése volt, de nagyon egyedül érezte magát, attól tartott, hogy soha nem fogják teljesen befogadni. Már két unokám is van.

Böröndi Tamással a Meg tudom magyarázni... című darabban
Fotó: MW

Mennyi időt tud velük tölteni?

Nagyon elfoglaltak az unokáim, sport, különórák, de amikor tudnak, jönnek.

Három gyerek, két unoka és egy hosszú házasság. Ha van egyáltalán titka a boldog családi életnek, mi lehet az?

Fordítanék a kérdésen, mi az oka a sok válásnak a művészvilágban? A szórakoztatóiparban a legfontosabb napok a péntek, szombat és a vasárnap, egy sokat foglalkoztatott művész ezeken az estéken dolgozik. Ezt kevés nem művészvilágban dolgozó házastárs bírja jól. A feleségem szerencsére bírta, nagyszerű anya és ezért élünk több mint 40 éve együtt. Persze a kísértésnek is ellent kell tudni állni, fiatalkoromban engem is sok ért. 1967-ben már főszerepet játszottam a színpadon, 1968-ban pedig már tévéfilmben is. A házasságkötéseimig éltem a bohó ifjak életét.

Az önfegyelmét a sportnak is köszönheti?

Mindenképpen. A karate megóvott a narkotikumtól, a nagyképűségtől, megtartotta bennem az alázatot a munkámmal és másokkal szemben, valamint az önfegyelmet is, igen. Nagyon ajánlom a mai fiataloknak is a küzdősportokat. A formagyakorlatok segítenek megőrizni az önbizalmat, az önbecset és az egészséget.

Mikor kezdett el karatézni?

A fiúk a térről című film próbafelvételét 1967-ben csináltuk, és olyan kollégákkal állt fel a stáb, mint Darvas, Huszti, Bujtor, Tahi, Szép-Kovács Pista. A rendező kérése az volt, hogy tanuljunk meg egy új hullámos verekedést. Ez volt a karate, ami akkor jött be Magyarországra. Egy Polyák József nevű feketeöves mester hozta be. Ott megtanultuk a testismeretet, az alapmozdulatokat, különböző óvintézkedésket és az az idegrendszerrel való bánásmódot. Mindannyian elsajátítottuk az alapokat, de csak én maradtam ott egyedül, mert én folytatni akartam. Darvas Iván azt mondta, „kérlek szépen, ez nem az én ügyem.” Őt nem érintette meg ez a sport. Én viszont máig felteszem a a fekete övemet, ha az erdőben futok. Nagyon ajánlom a fiataloknak. Ők még könnyen megcsúszhatnak a világban, rossz útra tévedhetnek de ha valaki elmélyül egy ilyen küzdősportban, az megóvja ezektől a veszélyektől. Nincs egyszerű dolguk. Persze régen nekünk sem volt az.

Mi volt a vágya akkoriban?

Hogy kijuthassak Ausztriába vagy Németországba, és arra is hajlandó lettem volna, hogy söpörjem a Theater an der Wien színpadát.

Névjegy

Harsányi Gábor kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színész, író, drámaszerző, érdemes művész. Karrierje a Thália Színház társulatánál indult. Országos ismertségét és népszerűségét a kor legjobb színészeit felvonultató, igen nagy nézettséget elért Egy óra múlva itt vagyok című tévésorozat főszereplőjének, Láng Vince megformálásának köszönhette. Ennek kapcsán sok más szerepet kapott. További népszerűséget hozott számára a Szenes Iván és Havasy Viktor által szerzett Rézmozsarat vegyenek című sláger és a Jó estét nyár, jó estét szerelem című darab. Később a Mafilmhez került, majd a Nemzeti Színház tagja lett. 1982-ben a Karinthy Színház egyik megalapítója és társigazgatója; 1995-től a Vidám Színpad tagja. Népszerű szinkronszínész és nagy népszerűségnek örvendő színiiskolát is alapított, amit jelenleg a lánya igazgat.

Hova jutott ki először?

Ausztriába.

Jól beszél németül?

Igen, angolul, oroszul, németül és latinul. Az angolt nagyon későn vettem fel. Amikor a Börtönszínház című darabomat lefordították, akkor volt rá szükségem, hogy minél gyorsabban és minél jobban megtanuljam a nyelvet.

Kitől örökölte a remek nyelvérzékét?

Édesanyám is nagyon okos asszony volt, de főleg jogász édesapám hatott rám, amíg élt. Keveset beszélt, de minden gesztusa máig él bennem. Már a tekintete is mindent elárult, de sokszor megsimogatta a fejem, kedves, nagyon bölcs ember volt.

Kért tőle tanácsot?

Fiatalkoromban igen, de nagyon óvakodott tanácsot adni. Azt vallotta, a tanácsban minden igaz és mégsem. Tudta, hogy amit ő helyesnek gondol, az nem biztos, hogy megfelelő az életemre. Ezért fenntartásokkal adott csak tanácsot. Inkább csak támpontokat adott és megvilágított olyan részeket, amikre nem gondoltam.

Ön jól bírja a kritikát?

Nagyon tisztelem a másik embert, ezért elfogadom a jóindulatú, építő kritikát, de az irigységet nem szeretem. Azt nehéz kivédeni. Olyan rövid ez az egész élet. A Thália Színházban a Somogyvári Rudival, a Nemzetiben Bessenyivel, Kállaival, Agárdival, Raksányival játszottam, olyan nagyságokkal szerepeltem filmekben, álltam színpadon, akiktől nagyon sokat tanulhattam. Emlékszem, hogy mindegyikük azt mondta az utolsó interjújában, hogy jó volt élni. Túlélték a világháborúkat, az ötvenes éveik szörnyűségeit. De a saját családomban is sok nehézség volt, édesapámat is kirúgták a bíróságról, sokat nélkülöztünk, de példásan nevelték a négy gyereküket.

Borítókép:MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában