Hasznos

2015.11.06. 13:27

A jogász válaszol - Fizetési meghagyás kézbesítése után

A kézbesítést követően a fizetési meghagyásban kötelezettnek több lehetősége adódik.

Unger Zsolt

Elismerheti a tartozást és határidőn belül megfizeti az összeget. Lehetőség van arra is, hogy elismeri a tartozás összegét, de nincs rá fedezete az egyösszegű kifizetésekre kérhető a tartozás elismerése mellett részletfizetést.

Lehetőség van arra is, hogy a fizetési felhívásban foglaltakkal nem ért egyet, vitatja, mint jogalapjában, mint pedig összegszerűségében is. Ebben az esetben a kézbesítéstől számított 15 napon belül ellentmondással élhet mely ellentmondást a fizetési meghagyást kibocsátó közjegyzőhöz írásban kell eljuttatni. Az ellentmondásnál nem kell részletesen kifejteni, hogy a kötelezett a követelést mi okból nem ismeri el, elegendő azon szándék megfogalmazása, hogy nem ismeri el, azt vitatja. Az ellentmondás eredményeként a fizetési meghagyásos eljárás perré alakul, és a felek annak keretében és az irányadó szabályok szerint folytathatják jogvitájukat.

Nagyon fontos, hogy ha postán kell elküldeni az ellentmondást, vagy a részletfizetési kérelmet, amit tértivevénnyel és ajánlva kell feladni, ha személyesen viszik el, akkor hivatalosan át kell vetetni a közjegyzői irodában, oly módon, hogy vinni kell egy másolatot a beadványból és a másolatra írják rá azt, hogy átvették, az átvétel dátumát, és írják is alá.

Amennyiben figyelmen kívül hagyja a fizetési meghagyást, abban az esetben a kézbesítést követő 15 nap elteltével a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, és mint ilyen végrehajtható okiratnak minősül, vagyis a kézbesítéstől számított 23 nap után jogerős és végrehajtható okirattal rendelkezik a fizetési meghagyás kibocsátója.

Abban az esetben, ha a kötelezett nem veszi át a MOKK által kiküldött fizetési meghagyást beáll a hatályos törvény szerinti kézbesítési vélelem és szintén jogerős és végrehajtható okirattá válik.

Amennyiben a MOKK által feladott levél érkezik az adós címére azt célszerű és egyben jogilag indokolt átvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!