Gazdaság

2011.03.21. 03:29

Visszaállítják a járásokat

Mór - Még nincs végleges lista arról, hogy mely feladatok kerülnének át az önkormányzatoktól az államigazgatáshoz, de az már biztosnak látszik, hogy 2013. január elsejétől felállnak a járások -mondta el Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Wekerle Sándor Emlékév megnyitóján.

Klecska Ernő

- Orbán Viktor miniszterelnök személyesen vállalta a Wekerle Sándor Emlékév fővédnökségét. Lesznek még olyan programok, amelyek az emlékévet sikeressé teszik?

- Igen. Azt tervezzük, hogy a közigazgatási és igazságügyi minisztérium alapkezelője, amelyik Wekerle Sándor nevét viseli, az egyik szobában Wekerle kiállítást rendez be, és augusztus 26-án, Wekerle halálának évfordulójához további megemlékezések is kapcsolódnak majd.

- A gazdasági reformelképzeléseket már ismerjük, de a hírek szerint az önök tárcájánál is gőzerővel folyik - ha tetszik a welkerleihez hasonló nagyságú - reform a közigazgatás átalakításának előkészítése.

 

- Ez hízelgő párhuzam. Nagyon remélem, hogy sikeres lesz az átalakítás. Nagyon sok eleme már meg is valósult: megyei szinten a kormányhivatalok létrejöttek, és megvalósulóban van a kormánytisztviselői életpálya modell. A mi célunk az, hogy egy olyan komplex átalakítást hajtsunk végre intézményi szempontból és a személyzeti politika terén is, amelynek eredményeként a ciklus végére, tehát 2014-re már egy polgárbarátabb, őket szolgáló, könnyen elérhető, átlátható és hatékony közigazgatás jöjjön létre. Mindehhez hozzátartozik a járási szint 2013 január elsejétől történő megteremtése is, amely könnyen elérhetővé teszi majd az ügyintézést. Nagyon sok olyan jogszabályi és intézményi átalakításra van szükség, ami lehetővé teszi majd a hatékonyabb munkavégzést.

- Érinti ez az önkormányzati rendszert is?

- Valószinűleg érinteni fogja, de én erről azért nem tudok részleteket mondani, mert a belügyminisztérium készíti elő az önkormányzati reformot . Folyamatos ugyan a párbeszéd, de még nincs végleges lista arról, hogy mely feladatok kerülnének át az államigazgatáshoz. Most úgy néz ki, hogy az önkormányzatok által ellátott hatósági feladatok lesznek azok elsősorban, amik államigazgatási rendszer által lennének ellátva. A legnagyobb viták az oktatás és az egészségügy területén zajlanak itt még nincsen végleges megoldás.A sikeres gazdaságpolitika alapja a sikeres társadalompolitika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!