Bajban vannak a méhészek

2019.05.15. 08:00

Veszélybe került az akácméz

Az elmúlt időszak hektikus időjárása gondokat okoz a méhészeknek. A megzavarodott természet, a klímaváltozás, a hőmérsékleti anomáliák mind-mind hatással vannak az apró rovarok mézgyűjtő tevékenységére.

Horváth László

Bármennyire szeretnénk, a méhekre nem tudunk kabátot adni, pedig az utóbbi idők hőmérsékleti ingadozása szükségszerűvé tenné. Mi a helyzet a méhészetekben – erről kérdeztük Papp Lászlót a Dunaújváros és Vidéke Méhész Egyesületnél.

Papp László az ősöktől tanult technikákkal próbálja a méhcsaládokat megfelelő kondícióban tartani
Fotók: Horváth László

– Nagyon régen, mikor sorsdöntő, megoldhatatlan probléma előtt állt a magyar, annyit mondtak: Térdre, imára! – vezette fel mondandóját jóféle ízes beszéddel a méhészek vezetője. Sajnos a szegény embert az ág is húzza. Valamikor, úgy harminc évvel ezelőtt, kezdő méhész koromban a fagyosszentek szoktak problémát okozni. Azonban olyan nagyon nagy baj nem volt, mivel az akác május végén, június elején kezdett el virágozni. Most viszont minden előbb virágzik és a fagyosszentek idején tódul be a hideg. A méhészek fő bevételi forrása az akác. Két virágzásra szoktunk menni. Az egyik a déli virág, mint a miénk, a másik pedig az északi országrészben van. A gond az, hogy a mi környezetünkben lévő akácfák már virágoznak, és ebben az időben a méh vagy ki sem repül, vagy esőben kénytelen felkeresni az amúgy kevésbé termelő virágokat. A rovarok dolgoznának, de eredmény nélküli a munkájuk. A jövő héten lenne a második akác, de kérdéses, mi lesz a sorsa. Az első akác már oda van! Tehát a jó akácmézzel kapcsolatos remények eleve elvesztek.

A virágzó borsónak is nagy szüksége lenne a méhekre, bár ezt a tizenhét hónapos pusztaszabolcsi Orsós Gréta még nem tudja

Ha a második akácvirágzást ki tudjuk használni, akkor egy gyenge közepes, de inkább gyenge terméseredményre számolunk – prognosztizálta a várható kilátásokat Papp László. Az akác után a vetett kultúrák, mustár és olajretek, tehát a pillangós virágok adhatnak még lehetőséget. Ha valaki vándorol hársra, az el tud menni Zselicbe, de ott többen vannak, mint ötvenhatban Magyarországon az oroszok. Tehát nem nagyon érdemes menni. A hárs után jön a napraforgó, és ezzel be is van fejezve az idei év. Ezután már csak a jövő évi felkészülés és tervek adnak feladatot a méhészeknek – hallhattuk a Dunaújváros és Vidéke Méhész Egyesület vezetőjétől.

Nem véletlen a méhészek aggódása a jobb idő reményében. Talán olvasóink előtt sem ismeretlen tény, hogy mindannyiunk élete függ az apró rovaroktól. Szorítsunk hát a méhészeknek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!