Gazdaság

2012.06.05. 07:29

Védelem jár a befektetőknek

Budapest – 30 millió forintig kártalanítja a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfeleit az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). A 100 ezer euró más befektetésekre is vonatkozik.

Klecska Ernő

A pénzügyi felügyelet múlt pénteken, június elsején vonta vissza a takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét, és rendelte el annak végelszámolását. A döntést azt követően hozták meg, hogy megállapították: a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet elveszítette tőkéjét, sőt szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez nem teszi lehetővé a biztonságos működést a takarékszövetkezet ügyfelei és partnerei számára, és súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait is. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) olyan jogszabálymódosítást kezdeményez, hogy az OBA belépése előtt végelszámolás esetén ne kelljen összesíteni a vagyont és megvizsgálni, hogy az elegendő-e a hitelezői igények kielégítésére – tájékoztatott Binder István, a PSZÁF szóvivője. Országos Betétbiztosítási Alap biztosítása a forint és euró betétekre, lakossági és vállalati ügyfelekre egyaránt vonatkozik – jelentette be Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője. Erre azonban nem most, hanem akkor kerül sor, ha a végelszámoló a vagyon összesítése után megállapítja a pénzintézet fizetésképtelenségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!