Gazdaság

2017.02.16. 16:51

Vasárnapokon és munkaszüneti napokon is kötelező dolgozni? (x)

A munkaszüneti napok, és a vasárnapok alkalmával végzett munka kérdése mind a munkavállalókat, mind a munkáltatókat, sőt, a jogi területen dolgozó szakembereket is időtlen-idők óta foglalkoztatja, ugyanis vannak olyan vállalkozások, és bizony állami intézmények is, ahol nem lehet szünetet tartani még ezeken a napokon sem.

Nézzük, melyek azok a tények, amelyekkel feltétlenül érdemes tisztában lennünk!

 

Nincs általános tilalom?!

Ezekkel a “piros betűs napokkal” kapcsolatosan első körben azt kell leszögezni, hogy általános tilalom valóban nincs. Ennek oka pedig abban keresendő, hogy ha a jogszabályok közt találnánk erre vonatkozó tiltást, akkor sem kórházba, sem ügyeletre nem mehetnénk, nem hívhatnánk rendőrt szükség esetén, de hogy az élet szebbik oldalát nézzük, nem látogathatnánk például ilyenkor a családdal gyógyfürdőket sem. Azonban a jogi szabályozás területén minél több ilyen szemponttal találkozunk, annál mélyebbre kell a zsebébe nyúlnia főnökünknek. Ide tartozik a munkaszüneti napokon kívül a rendkívüli munkavégzés, és az óra-, vagy teljesítménybér is.

Mikor kell dolgoznom vasárnap, és munkaszüneti napokon?

A munkavállaló szempontjából egy igen lényeges kérdés, hogy munkaszüneti napokon, amikor a családjával biztosan tervezhet programokat, vagy egész egyszerűen csak velük töltené az időt, akár csak pihenne végre egyet, ezeket a megfizethetetlen órákat fel kell-e adnia a munkáért. A hatályos szabályozás szerint vasárnaponként, illetve munkaszüneti napokon csakis kivételes esetben lehet munkát végezni.

Ennek oka pedig nem más, minthogy a vasárnapok törvény szerint is arra szolgálnak, hogy pihenjünk, családi kapcsolatainkat ápolhassuk, a munkaszüneti napok pedig mindig egy-egy olyan eseményről való megemlékezésre szolgálnak, amelyek nemzetünk életében jelentősek. Ennek ellenére jogszerűen beoszthat minket a munkáltató dolgozni, ha például olyan munkahelyen, vagy olyan munkakörben dolgozunk, amelyek e napon is rendeltetésük folytán működnek, vagy idényjellegű munkát végzünk, esetleg megszakítás nélküli, társadalmi közszükségletet kielégítő munkakörben vagyunk.

Mégis, mit jelent az a kifejezés, hogy “rendeltetésük folytán működnek”?

A jogszabályok sokszor kacifántos nyelvezetét elsőre nem mindig egyszerű megérteni, ezért jelenthet minden esetben biztos hátteret számunkra egy kiváló ügyvéd. A rendeltetése folytán működő munkáltató vagy munkakör is elég tág fogalom, és több mindent magában is foglal. Ilyen például, ha az általunk nyújtott tevékenységre helyben kialakult szokás alapján van igény, vagy általánosan elfogadott társadalmi szokás alapján, például, ha hotelben, vagy gyógyfürdőben dolgozunk.

Ide tartozik az is, ha baleset, elemi csapás, súlyos kár megelőzése, elhárítása érdekében végzünk munkát, vagy egészséget, illetve környezetet fenyegető veszélyt előzünk meg, vagy hárítunk el munkánk során, például, ha autómentővel dolgozunk. De mindezek mellett, ha vagyonvédelem érdekében tevékenykedünk, akkor is beoszthatók leszünk ezekre a napokra. Azt azonban igen fontos tudni, hogy ha a törvény szerint nem lehetséges ezeken a napokon dolgoznunk például a munkakörünkből kifolyólag, akkor olyannyira nem végezhetünk munkát ilyenkor, hogy még a saját beleegyezésünket sem fogadja el a törvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!