Gazdaság

2014.03.18. 17:20

Új utakon a közvilágítás

Hangsúlyos tétel a települések kiadásai között a közvilágítás energiaköltsége. Érzékelhető megtakarítást eredményeztek a több mint tíz éve bevezetett kompakt lámpák is, napjainkban pedig LED technológia hozott újabb áttörést.

Kaszás Éva

Első lépésben csak kínai illetve spanyol gyártók köztérre szánt LED lámpái forgalmazására gondolt Manzéger Illés vállalkozó. Villamossági szakemberként felismerte a külföldi lámpák gyengeségeit, és problémamegoldásba kezdett. Hamar összeállt egy projekt saját fejlesztésű, közvilágításra alkalmas LED lámpa gyártására. A részleteket már a társsal, Kuminka Józseffel dolgozták ki.

Laikus számára adódik a kérdés, mivel tudhat többet az egyik LED lámpa a másiknál. Mielőtt erre válaszolt volna Kuminka József, elsorolta a LED lámpák előnyeit: a kompakt lámpákhoz képest negyven-ötven százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak és tízszeres az élettartamuk. Az általuk fejlesztett lámpát optikai lencserendszerrel egészítették ki, amely a szabványoknak megfelelően szórja a fényt. Mintaoltalmat jegyeztettek be a lencserendszerek gyártására és forgalmazására. Hasonlóan egyedülálló fejlesztés eredményeként egészíthették ki lámpájuk márkanevét a smart jelzővel. Akár egy laptopról, rádiós vezérléssel beállíthatják a lámpák fényerejét, és egyben energiafogyasztását. Megoldották a mozgásérzékelő közvilágítást is. Rendszerükben azonnal érzékelhető a meghibásodás. Végtelen lehetőséget kínál az intelligens lámpa, megoldást nyújt gyártócsarnokok, bevásárlóközpontok, mélygarázsok energiatakarékos megvilágításához.

Fejlesztéseiket az arra szolgáló szakterületeken bevizsgáltatták, megszerezték a gyártáshoz és forgalmazáshoz szükséges tanúsítványokat. Összességében hatvan százalékos energiamegtakarítás várható bevezetésükkel a közvilágításban jelenleg alkalmazott lámpákhoz képest. A szakvélemények segítségével számos önkormányzattól kaptak szándéknyilatkozatot települések közvilágításának korszerűsítésére.

Lehetne ez teljes innovációs siker. Eddig önerőből fejlesztették az intelligens LED lámpát, finanszírozták a minősítéseket, szakvéleményeket. Csakis a gyártás elindításához szükséges komplett megvalósíthatósági tanulmány elkészíttetéséhez használtak pályázaton nyert forrásokat. Most befektetőt keresnek, hogy kezdetben tíz-tizenöt, majd negyven-ötven fő foglalkoztatásával a gyártás elindulhasson. Igazi startup cég lehetnének itt, Nagyvenyimen, ha a műszaki innovációhoz gazdasági kreativitás párosulhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!