Gazdaság

2012.10.29. 13:50

Új megyei bizottság alakult a szakképzésért

Székesfehérvár, Fejér - Október 1-től megyei fejlesztési és képzési bizottságok látják el az eddigi regionális szintű bizottságok tevékenységét. A megyei bizottságokba érdekképviseleti szervezetek, kamarák, a kormányhivatal, és a közgyűlés delegált összesen 7 tagot.

Klecska Ernő

A bizottságok fő feladata a szakképzési irányok-arányok meghatározása, javaslattétel ágazati, ösztöndíjas, EU forrásból támogatott képzések, pályázatok véleményezése, pályaorientációs és pályakövetési feladatok megvalósítása  - jelentette be az MFKB hétfői sajtótájékoztatóján Dávid Lajos, az újonnan alakult szervezet elnöke.

2008 óta működnek az újjáalakult regionális fejlesztési és képzési bizottságok. Feladatait a 4/2008-as (IV.22.) SZMM rendelet, a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2003. évi és a közoktatásról szóló 1993. évi törvény, valamint a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjról szóló 328/2009 Kormányrendelet szabályozta 2012. január 1-jéig.   A 2011. december 19-én országgyűlés által elfogadott új szakképzési törvény szerint a regionális bizottságok működése megyei szintre kerül át 2012. október 1-jétől, s az eddigi 26 tagú bizottság száma 7 főre csökken. A Fejér megyei szervezet elnöke Dávid Lajos, a  Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke lett. Tagjai: Buday Attila, a megyei kormányhivatal munkaügyi központja  igazgatója, Andavölgyi Ferenc, a kormányhivatal oktatási főosztályának vezetője, Tóth Erika, a Fejér Megyei Közgyűlés képviselője, Budai Angéla, az MGYOSZ képviseletében, a Videoton  Holding Zrt. HR igazgatója, File Dorottya,  az ÉSZT képviselője és Turcsányi Sándor, a Fejér Megyei Agrárkamara titkára - hangzott el.

A konzultációs, javaslattevő, véleményező és tanácsadó testület számos feladatot lát el. Meghatározza a szakképzési irányokat- és arányokat a megyei szükségleteket figyelembe véve. Javaslatot tesz az ösztöndíjra jogosító szakképesítésekre, a hiányszakmákra. Részt vesz a decentralizált és egyéb pályázatok elbírálásában. Javaslatot tesz az iskolarendszerű szakképzésben az állam által elismert szakképesítésekre, a szakközépiskolák ágazati képzéseire és a fenntartó által indítandó szakképesítések keretszámaira is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!