Gazdaság

2014.05.21. 10:47

Új erőmű Dunaújvárosban - Orbán: Magyarország a régió éllovasává vált

Dunaújváros – Újabb, komoly beruházást hajt végre a Prinzhorn csoport, új erőművet épít a dunaújvárosi telephelyen.

Gallai Péter

Az eseményt dr. Szikla Zoltán, a Hamburger Hungária Erőmű Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg, majd köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnököt, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkárt, Cserna Gábor polgármestert, Galambos Dénes országgyűlési képviselőt, dr. Dorkota Lajost, a MEKH elnökét. A házigazda pedig Thomas Cord Prinzhorn, a tizenhárom országban jelenlévő Prinzhorn Holding vezérigazgatója, Harald Ganster, a hullámpapír divízió vezérigazgatója és Bencs Attila, a Hamburger Hungária ügyvezető igazgatója volt.

Szikla Zoltán bevezetőjében elmondta, mire a hulladék papírból újra papír lesz, a járulékos költségek az előállítás egynegyedét is kitehetik: – Ezért már régóta dolgozunk olyan energiaellátás kialakításán, ami tartós versenyképességet biztosíthat. Bencs Attila rendívül lényeges mérföldkőnek nevezte a szerdai napot, ami kerekké teszi az elmúlt tizenöt év fejlesztéseit, majd áttekintést adott a gyár működéséről, a fejlesztésekről.

Cord Prinzhorn hangsúlyozta, hogy egy alapkőletétel mindig érzelemdús, szimbolikus pillanat: – Erős alapot kell teremteni, hogy itthon legyünk Magyarországon.

A vezérigazgató több dolgot is behelyezett az időkapszulába, köztük a telefonját, amellyel a résztvevőkről fotókat készített, majd humorral fűszerezett indoklás kíséretében mindent egyesével visszavett. – A hulladék papírt azért, mert nem elásni kell, hanem amit mi csinálunk, feldolgozni. Végül semmit nem hagytam hátra, maradt a valódi alap, ami azoknak az embereknek a munkája, akik ezért dolgoznak. Köszönet a kormány támogatásáért, mi pedig kiállunk Magyarország mellett.

A miniszterelnök beszédét azzal kezdte, hogy az ország köszönettel tartozik a családnak, amelynek nagy tisztelői, majd a kormányzati munkával párhuzamot vonva elmondta: a gyárban arról van szó, hogy hulladékból – ami rossz – papírt – ami jó – állítanak elő.

– A kormány is bajokkal, nehézségekkel foglalkozik, s ebből kell az ország számára előnyt kovácsolnia, a logika tehát nem ismeretlen előttünk. A stratégiai partnerség, amit a csoporttal kötöttünk, kötelez bennünket. Az abban foglaltak szerint biztosítékot adtam a tulajdonosnak arra, hogy amikor hamarosan megalkotjuk az új hullladék stratégiát, azt úgy tesszük, hogy konzultáció után az összes észrevételüket beleépítjük. Azzal, hogy eljöttünk, nem csak udvariassági látogatásra érkeztünk, hanem a tiszteletünket is tesszük, mert ennek a családnak a magyarok nem fogják elfelejteni azt, hogy akkor is kitartottak mellettük, amikor mások csapot, papot hátrahagyva, a profitjukat mentve bezárták a boltot és emberek ezreit tették utcára. Ez komoly barátság, amit különleges értéknek tekintünk.

Orbán Viktor hozzátette: – Amikor Magyarország éppen csak lendületet vett, hogy elrugaszkodjon, akkor is készen álltak szövetséget kötni az ipar fejlesztése érdekében. Ugyanis az a célkitűzés, hogy hazánkból ipari termelési központot alakítsunk ki. Mindennek eredményeképpen a csoport 2300 családnak ad munkát, kenyeret. Ezzel az új beruházással pedig további hatvan munkahelyet teremtenek, elismerve ezzel a magyarok teljesítményét.

Orbán azt is hangsúlyozta, hogy a tulajdonos, a tőke, a gondolat mellett a fejlesztések mögött a magyarok teljesítményét találjuk: – A betanított munkástól a felső vezetőig, tudunk és akarunk dolgozni, ami az elmúlt négy évben bizonyítást nyert. A munkások gyorsan tanulnak, rugalmasak és jól alkalmazkodnak. Vannak tehát jól képzett szakembereink, a hazai gazdaságnak valójában ez adja az igazi erejét, meggyőződésem szerint ezért is indult meg az elmúlt másfél évben a szekér. A magyarok tiszteletet érdemelnek ezért, mert ez az a teljesítmény, amellyel sikerült az országot regionális sereghajtóból éllovassá tenni.


Mielőtt Orbán Viktor és Cord Prinzhorn az alapkőbe betonozta volna az időkapszulát, abba Cserna Gábor a Dunaújvárosi Hírlap szerdai számát tette, Galambos Dénes pedig jelenleg használt pénzérméket helyezett el benne. Harald Ganster az erőmű ismertetőjét, Bencs Attila a gyár legutóbbi belső, negyedévente kiadott újságját hagyta az utókorra, végezetül Cord Prinzhorn a beruházás engedélyezésének törzslapjával – ami egy belső dokumentum – gazdagította az emléktárgyak sorát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!