Gazdaság

2013.01.05. 08:56

Tőzsdei alapok és fogalmak szakemberektől érthetően videóval! (folyamatosan bővül)

Ez az ingyenes fogalomtár, nem csak a tőzsdézéssel ismerkedők számára lehet hasznos.

A tőzsdézés alapjai

A mai, felgyorsult világban a tőzsdézés egy népszerű és sajátos lehetőség arra, hogy a vagyonunkat gyarapítsuk. Íme a tőzsde alapjai Végh Richárd a Budapesti Értéktőzsde Zrt. üzletfejlesztési igazgatójának előadásában.

Hogyan kezdjünk tőzsdézni?

Ha valakinek megtetszett a tőzsdézés kínálta sokrétű lehetőség, el kell kezdenie a folyamatot a gyakorlatban. Lássuk, mi mindennel szükséges felvértezni magunkat a sikerhez. Somi András a KBC Equitas vezető elemzőjének előadása

Létezik-e biztos haszon?

Régi, és sokakat foglalkoztató kérdés, hogy van-e lehetőségünk a kereskedés során száz százalékosan biztosra menni, és "tuti" hasznot felhajtani. Vegyük sorra az arbitrázzsal, a carry trade-e kapcsolatos ismereteket, és lássuk csak: vajon létezik-e tuti tipp a tőzsdén?

A kockázatvállalás felmérése

Aki a pénz- és tőkepiacokon kereskedik, annak tisztában kell lennie saját határaival. Hogy a kereskedés sikeres lehessen, a kockázatvállalási hajlandóságot meg kell vizsgálni. Harsányi Péter a Hungária Értékpapír Zrt. elemzőjének előadása.

A kereskedés szereplői

A tőzsdei kereskedésben többféle szereplő is jelen van egyszerre. Vannak, akik csak a biztos haszon reményében, gyakorlatilag kockázatmentesen kívánnak kereskedni, ők az arbitrazsőrök. Vannak, akik kockázataikat előre rögzítik, és vannak, akik spekulálnak. A kereskedés szereplőit Somi András mutatja be.

Kereskedési stratégiák

A stratégia maga az ember. Mindenki maga rakja össze, hogy milyen célokat, milyen eszközökkel, módszerekkel tud megvalósítani a tőzsdézésben. Alább össze is foglaljuk a lényeget.

Kereskedés brókerházzal

Nincs más lehetősége annak, aki tőzsdézni szeretne, minthogy egy céggel, szervezettel, brókerházzal felvegye a kapcsolatot. Nézzük most sorban, hogy melyek a folyamat részei. Keresztyén Attila előadása

A kereskedés költségei

Aki a pénz- és tőkepiacon szeretne kereskedni, tisztában kell lennie a költségekkel, amelyekkel találkozni fog az ügyletek során. Azokat a tételeket, amelyekkel szembesülünk, az alábbi előadásban Illés László, a Quaestor cégcsoport nemzetközi üzletágvezetője foglalja össze.

Megbízások típusai

Aki a tőzsdén üzletel, az piaci-, limitáras vagy stop megbízásokat ad brókerháza, vagy az online platform irányába. Nézzük, milyen megbízás típusok jöhetnek szóba a tőzsdézésben.

Azonnali és határidős ügyletek

Mi az azonnali, vagy prompt ügylet lényege? Mi a határidős ügyletek mögötti filozófia, hogyan csökkenthető a kockázat ezekkel az ügyletekkel? Mi az opciós ügyletek lényege a határidős piacon? Szabó Gergely, a Random Capital részéről megválaszolja mindezt, illusztris példák segítségével.

BÉTKELERBEVAPSZÁF

A tőzsdei kereskedést néhány komolyan szabályzott intézmény, szervezet felügyeli, hogy minél transzparensebb módon vághassunk bele a kereskedésbe. Móró Tamás a Concorde Értékpapír vezető stratégájának előadása.

Árupiac

A mai tőzsde ősének tekinthetjük a fizikai árukkal történő kereskedést. Bár hasonlóan működik a pénzpiachoz, de még is más. Lássuk, mi a különbség, és mitől egyedi az árupiac - a témát Vetter Péter, a Solar Capital Markets Zrt. üzletkötője fejti ki.

A daytrade lényege

Napon belüli kereskedés. Ez a sokak által kedvelt kereskedési forma arra ad lehetőséget, hogy többször is nyerhessünk az árfolyam változásán, akár egyetlen nap leforgása alatt. A részvények, devizák napon belüli vételét és eladását Illés László, a Quaestor nemzetközi üzletágvezetője mutatja be szemléletes példákkal.

A tőkeáttétel

Mi a tőkeáttétel lényege? Hogyan lehet az, hogy csak az ügylet értékének egy kis részével kell rendelkeznünk? Mennyire jellemző, hogy tőkeáttételes kereskedést a devizákra, vagy napon belüli kereskedésre külön alkalmaznak a befektetők? Milyen jellegű kockázatokkal kell számolnunk a tőkeáttétel miatt?

Forgalmi adatok

Az elemzés során az eszköz értékelésében a forgalom nélkülözhetetlen jelzéseket, adatokat jelöl. Ha nagy a forgalom, az indikálja a befektetőket további akciókra. A Concorde Értékpapír részéről Móró Tamás mutatja be a forgalmi adatok jelentőségét, használatának gyakorlatát.

Forward és futures ügyletek

A forward és a futures ügylet határidős ügylettípusok. Az egyik a tőzsdén kívül, a másik a tőzsdén köttetik. Pálffy Gergely devizapiaci elemző vezet be minket a részletekbe.

Forex pro és kontra

Egy piac, amely soha sem alszik. A devizapiac a legnagyobb a világon, nincs ember, akit ne érintene a devizapiaci változás, akár a mindennapim életben. Hát még a tőzsdén! Az alábbi videóban Taraczky Andrej, a Buda-Cash Brókerház deviza-üzletág vezetője adja elő a devizapiac lényegét.

Longolás és shortolás

Amikor a short szót halljuk tőzsdei környezetben, nem egy rövidnadrágra kell gondolnunk, sőt! A long esetében sem a hosszúság a jelentés lényege. Attól függően, hogy az árfolyam növekedésére vagy esésére játszunk, shortolunk vagy longolunk. Saághy Pál előadása a különbségekről.

Indikátorok

Tekintsük át röviden, hogy melyek a leginkább elterjedt indikátor típusok, melyeket használni szokás. Mozgóátlagok, Bollinger-szalagok, RSI, sztochasztikus, MACD, OBV, stb. - mit jelentenek ezek a kifejezések? Hányat érdemes választani, hogy ne zavarodjunk össze az elemzés során?

Mozgóátlag számítása

A technikai elemzés során többféle indikátor és grafikon segíti a tudatos tájékozódást. Az egyik legtöbbet használt ilyen grafikon a mozgóátlag, amelynek alkalmazása során számtani átlagok segítségével számolunk, és ez a trendek irányának meghatározására szolgáló indikátor.

Bar és gyertya diagramok

Bár többféle egyszerű grafikon létezik (vonal, oszlop, terület, pont, lépcső, stb.), a kereskedésben a legismertebbek a bar és a gyertya. Sokan a bar-t tartják a legjobb grafikonnak, de a gyertya grafikon adja a legtöbb információt. Szilárd alapok az előrejelzésben.

Bollinger-szalagok

A Bollinger-szalagok jelzéseiből mire következtethetünk? Mi történik, ha beszűkül a szalag, ha az árfolyam kitör a szalagok közül, mit jelentenek a mélypontok, csúcspontok változásai? Mit jelez, ha az index érinti valamely szalagot? Harsányi Péter előadása erre ad választ.

Extrém chart mozgások

A tőzsdei kereskedés nem csak a haszon megszerzése miatt egy izgalmas kihívás, hanem mert a tőzsde világa, a gazdasági hírek egy állandó folyamban örvénylenek, és ezek olyan volatilis helyzeteket idézhetnek elő, amelyekre nem mindenki számít. Balogh Balázs az extrém helyzetekről.

A makrogazdaság hatásai

Elsősorban a meglepetésszerű, nem várt események, adatok bírnak rendkívüli hatással a pénz- és tőkepiacokra. Az előrejelzéseknek így egyfajta viszonyítási pontként is működnek. A makrogazdasági elemeket folyamatosan monitorozni kell, hogy készülhessünk a fordulatokra.

Nasdaq

A Google, az Apple, az E-bay és sok más online cég papírjai mind-mind a Nasdaqon forognak, ahol a kereskedelem volumene a legnagyobb az egész világon. Lássuk, mi történik benne!

Online kereskedés

Ahogy a világ, ma már a tőzsdézés is szinte elképzelhetetlen internet segítsége nélkül. Az online platformok kínálta lehetőségekkel a folyamatok sokszorosukra gyorsultak.

Sávos és trendszerű kereskedés

Mi az alapvető különbség aközött, ha egy index egy sávban mozog vagy trendszerű mozgást mutat? Mi a trendek lényege, gyakorlati jelentése? Mi lehet az előnye, ha jól azonosítható egy kitörés vagy lecsorgás? Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája válaszol a kérdésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!