Gazdaság

2012.06.19. 06:06

Tovább drágult az élelmiszer

Székesfehérvár - Egyre több pénzből lesz csak tele a kosár. Hónapról hónapra magasabb élelmiszerárakkal szembesülhetünk. Az akciók gyakoriak, de csak egy-egy termékre vonatkoznak.

Miskei Anita

Lassult az éves infláció májusban:  az áprilisi 5,7 százalékról 5,3 százalékra, áprilishoz viszonyítva a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A drágulás éves üteme februárban még 5,9 százalék volt, míg januárban és márciusban egyformán 5,5 százalékot tett ki. Azaz a májusi inflációs adat ebben az évben a legalacsonyabb volt, és nem tulajdonítható az egy évvel korábbi bázis hatásának sem.
 
A KSH szerint egy hónap alatt csökkent az üzemanyagok és a tartós fogyasztási cikkek ára, míg az élelmiszereknél kismértékű árnövekedés történt. Az első öt hónapban az infláció 5,6 százalék volt, egy évvel korábban átlagosan 4,2 százalékkal voltak magasabbak az árak január-májusban, mint az azt megelőző év azonos időszakában. 

Áprilishoz képest 3,2 százalékkal nőtt a száraztészta, 2,5 százalékkal a liszt és 1,8 százalékkal a baromfihús ára is. Csökkent ugyanakkor 8,7 százalékkal a tojás, 3,2 százalékkal a tej és 2,1 százalékkal a sajt ára. A piacon árusító őstermelők, mint például Kondor Istvánné is, arról panaszkodtak, hogy kevesebb lesz a gyümölcs, mert a korai meleget követő fagyok nagy kárt okoztak. Alig lett cseresznye, barackot sem igen ígértek, ami bizonyosan dráguláshoz vezet. Ugyanúgy drága lehet a borsó, ami szintén megsínylette a szárazságot. Kondorné elárulta, az utóbbi napokban esett eső valamit segített ugyan, de az azt követő hirtelen beköszöntő forróságban meg is vénült a termés   - mondta.
 
A KSH adatai szerint egyébként a főbb árucsoportok között a ruházkodási cikkek ára emelkedtek a legnagyobb mértékben, 0,9 százalékkal. De májusban a szeszes italok, dohányáruk 0,6 százalékkal, a háztartási energia 0,1 százalékkal drágult áprilishoz képest.Tavaly májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára az átlagosnál kisebb mértékben, 4,1 százalékkal emelkedett. Ezen belül jelentősen, 49,4 százalékkal nőtt a tojás, 28,1 százalékkal a sertészsiradék, 20,1 százalékkal a csokoládé, a kakaó, 14,3 százalékkal a kávé, 11,4 százalékkal a sertéshús és 11,1 százalékkal a párizsi, illetve a kolbász ára. Tavaly májushoz képest csökkent 13,5 százalékkal a liszt, 11,4 százalékkal az idényáras élelmiszerek és 10,2 százalékkal a cukor ára. Átlagban 13,2 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára: a dohányárukon 23,6 százalékot emeltek, míg a sör csak 2,8 százalékkal került többe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!