Gazdaság

2016.02.22. 18:23

19-en jutottak tovább az országos szakmai versenyek elődöntőiből

Dunaújváros - Az országos szakmai versenyek elődöntőiből tizenkilenc Dunaújvárosban tanuló fiatal jutott a második fordulóba, amelyet majd a döntő követ.

Kőhalmi Kálmán

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) első fordulója, az írásbeli elődöntő az illetékes területi kamaráknál zajlott, országosan ötezerkétszázan írták meg a feladatsorokat negyven szakmában. Dunaújvárosban húsz szakmában minden korábbinál többen, százhatvanheten indultak a megmérettetésen. Közülük tizenkilencen jutottak a második fordulóba. A válogató versenyek a napokban indulnak, az ország különböző városaiban mérik össze tudásukat elméleti és gyakorlati feladatokban egy-egy szakma végzős tanulói, hogy lehetőséget kapjanak az országos döntőben indulásra. Ezeken a versenyeken a helyi diákok ács, automatikai technikus, eladó, épület- és szerkezetlakatos, gépiforgácsoló, hegesztő, ipari gépész, magasépítő technikus és női szabó szakmákban, négy iskolából (Dunaferr, Hild, Lorántffy, Kereskedelmi) képviseltetik magukat.

Két ács jutott a válogatóba a Hildből, reméljük idén is lesz e szakma döntőjében dunaújvárosi (fotónk a tavalyi döntőről)

A magasépítő technikusok válogatójának helyszíne a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Hild József Szakközépiskolája, Szakiskolája és Speciális Szakiskolája lesz március 3-4-én. Az iskola sok éve házigazdája a válogatónak, és részt vesz az országos döntő lebonyolításában is.

Az országos döntőt ismét a Hungexpó területén tartják április 18-20-án. A IX. Szakma Sztár Fesztiválon ismét látványos külsőségek között, színvonalas kísérőrendezvényekkel, interaktív szakmabemutatókkal körített, a standokon a nézők számára is követhető versengés során választják ki a szakma legjobbjait. Az esemény, érhető módon, pályaorientációs szempontból is kiemelt kamarai rendezvény, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara is több buszt indít a rendezvényre, elsősorban hetedik, nyolcadik osztályos diákokkal.

Még lehet jelentkezni a EuroSkills, WorldSkills válogató versenyeire február végéig fodrász, szépségápoló, cukrász, szakács, pincér, ápolás és gondozás szakmákban, így ki lehet jutni az ifjú

szakemberek Európa Bajnokságára idén a svédországi Göteborgba, illetve a szakmák olimpiájának is nevezett világbajnokságra 2017-ben Abu Dhabiba. A helyi kamara támogatja a felkészülést, a Vállalkozók Bálja tombolabevétele is ezt a célt szolgálja. Továbbiak a www.dkik.hu honlapon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!